L'illa dels mapes perduts

Coberta del llibre The Island of lost maps
The Island of Lost Maps
Aquest estiu he gaudit un munt llegint un reportatge escrit per Miles Harvey "The Island of lost maps". El títol em va cridar l'atenció, mapes perduts? ...  i no em va decebre. Narra els fets ocorreguts durant la dècada dels 90 a biblioteques amb col·leccions d'exemplars rars als Estats Units.... i també a altres llocs del món.

El protagonista de la història va viatjar per Estats Units, Canadà i fins i tot a Europa amb un propòsit aparentment cultural ja que visitava biblioteques. El lladre Gilbert Bland Jr, fent servir noms falsos, com per exemple James Perry, demanava llibres il·lustrats amb mapes antics que consultava a sala  ... els tallava i d'aquests fulls en treia profit econòmic.

L'autor del llibre,  el periodista Miles Harvey, aprofita aquesta història per fer un repàs d'altres els actes vandàlics a fons cartogràfics al llarg de la història amb una bibliografia al final del llibre per als curiosos que vulguin aprofundir en el tema.

El periodista no escatima esforços per fascinar-nos amb el tema, entrevista bibliotecaris, agents de l'FBI, marxants d'art especialitzats en mapes antics, col·leccionistes.... parla amb tot aquell que pugui aportar alguna informació per entendre el món captivador de la cartografia i de la feina prèvia a l'elaboració d'un mapa, d'una carta nàutica a l'era de les grans exploracions, quan encara gran part del planeta era Terra incognita.

Malauradament, encara no s'han pogut recuperar tots els mapes robats per Gilbert Bland, alguns són els "mapes perduts" perquè no s'han trobat els seus llibres d'origen, qui sap si algun dia trobaran el camí. 

Mentrestant, a les biblioteques, arxius i museus hem de continuar treballant perquè fets tan deplorables no es tornin a repetir. El patrimoni que tenim és de tots i per a tothom, no podem permetre que ningú se l'apropiï i en tregui profit exclusiu. Cal preservar els fons, tenir-los en les condicions òptimes de conservació i seguretat. I els hem de mostrar perquè la ciutadania apreciï i estimi aquest patrimoni -que també és seu-, la cultura és el millor antídot contra la barbàrie.

Per descomptat, us convidem a llegir aquesta magnètica aventura per tal d'endinsar-vos en el món de la cartografia i l'exploració. A la biblioteca disposeu d'un exemplar en anglès per a delit de tothom.