Derelictes, ferris, naufragis, dreadnoughts ... Sumaris 27

Avui aprofitem per mostrar-vos el butlletí de Sumaris 27 del qual destaquem:

Sumaris 27

  • Gyptis : un bateau cousu main. Chasse-Marée 259 (mai-juin 2014)
L'estiu de 1993 la construcció d'un aparcament soterrani a Marsella va fer aflorar les restes de set naufragis antics, cinc d'origen romà i dos de grecs. Les restes gregues daten del voltant del 550 a C. S'ha fet una rèplica del més petit d'aquests vaixells (5 metres), el Gyptis, usant els materials i la mateixa tècnica en què va ser construït l'original. S'han inclòs els plànol. A les fotos podeu veure com està totalment engalzat amb fibres vegetals. 

Mireu com navega per aigües mediterrànies:


  • Arqueología subacuática. Ingeniería naval (Abril 2014)
Com ja és habitual en aquesta revista aprofiten el número d'abril per publicar la secció Arqueologia. En aquesta ocasió es fa un repàs als antecedents a Espanya d'aquesta disciplina, se citen els diversos centres de patrimoni cultural subaquàtic a Espanya i la Ruta del Patrimonio Arqueológico Marítimo de España y Portugal creada per apropar l'arqueologia al públic general. Són rutes que visiten museus, institucions i jaciments. Per acabar es mostren les referències a articles sobre arqueologia subaquàtica publicats anteriorment a Ingeniería naval i algunes webs com Bucea en la historia
  • Hebridean ferry puts down a new marker for hybrid technology. The Motorship (April 2014)
Innovador projecte d'un transbordador híbrid (dièsel i elèctric) dissenyat per navegar per les Hèbrides de la companyia Caledonian MacBrayne. Són els vaixells Lochinvar i Hallaig. A l'article estan reproduïts els plànols de la drassana Ferguson del port de Glasgow. Estalvien un 20% de fuel respecte els convencionals de dièsel, redueix el soroll i l'estrés mecànic.
  • Una emperatriz inestable. Revista de historia naval. 124 (2014.1)
Un complet estudi sobre el naufragi del vaixell ro-ro suec Zenobia que segueix a 41 metres de fondària.
  • Hayy was here, Robinson Crusoe. Saudi Aramco World. May-June 2014
Un bon nombre d'autors, entre ells Daniel Defoe, han estat influïts per un personatge àrab de ficció del segle XII anomenat Hayy Ibn Yaqzan. Abandonat en una illa deserta aprèn a sobreviure fent ús del seu enginy i al cap d'uns anys d'isolament coneix un natiu d'una illa veïna que esdevé el seu company i alumne. Aquesta revista es pot consultar en línia, aquí teniu l'accés a l'article esmentat, m'encanta l'arbre d'escriptors que il·lustra aquest article, curiós oi?
  • Building a Super-Dreadnought Battleship. Seaways' ships in Scale (May-June 2014)
Quart lliurament d'articles sobre modelisme naval de vaixells de guerra de principis del segle XX, concretament de cuirassats Dreadnoughts. La seva construcció és complexa i la revista detalla els passos a seguir acompanyats d'il·lustracions summament didàctiques.

Anem preparant el Sumaris 28 que les revistes no paren d'arribar ...


Post escrit per Rosa Busquets, bibliotecària
Biblioteca. Museu Marítim de Barcelona

1 comentari :

Manuel C. ha dit...

Bon video, m'agrada el disseny nou de l'article de revistes, molt diferent ;)