Ivette Barbaza (1919-2009)


El Paisatge humà de la Costa Brava d'Ivette Barbaza
Ha mort Ivette Barbaza, autora de la primera geografia de la Costa Brava. Podeu llegir un article que se li dedica avui a La Vanguardia i també al portal En memoria.com.

Val la pena llegir-lo perquè el periodista Joaquim Roglan glossa la vida i obra d'aquesta geògrafa amb gran detall per la qual cosa prefereixo recomanar-vos la lectura d'aquest article que repetir el que ell expressa amb encert.

Només us vull explicar el que vaig sentir quan, al principi de treballar a la biblioteca, vaig fullejar aquesta obra monumental en dos volums, El Paisatge humà de la Costa Brava, (publicada l'any 1966). Vaig imaginar-me l'autora investigant durant molts anys caminant per aquells paratges, aquesta obra havia d'haver estat cuinada a foc lent-vaig pensar-. Hi ha moltes dades, molts temes tractats: morfologia, clima, el mar, la geografia humana, el comerç, la indústria, la vida rural, la pesca, la navegació, el turisme, documentat amb gran nombre de fonts i bibliografia.

Us reprodueixo un fragment del segon volum de l'obra "El nom nou, Costa Brava, no només té un valor turístic; expressa i consagra un canvi fonamental del gènere de vida, un canvi que s'inscriu en el paisatge amb una rapidesa excepcional ... Aviat la vella costa gironina, diversa i múltiple, meravellosa i ignorada, no serà més que un record."

Quina clarividència, oi?

3 comentaris :

Jordi Cirach ha dit...

La costa brava... la millor costa del món!

Records ;)

L'imperdible de ℓ'Àηimα

Anònim ha dit...

Hola!! necesito este libro para escribir una tesis de licenciadura, podèis ayudarme?

Anònim ha dit...

podèis escribir a ascarpata@yahoo.it se tenèis una copia digital del libro..yo soy italiana