Fotografia subaquàtica i llibres

En pocs mesos hem adquirit una selecció de llibres sobre fotografia subaquàtica. A la biblioteca aquest àmbit temàtic estava bastant limitat. Arrel de la preparació de l'exposició que s'inaugurarà el 23 d'octubre, Sílvia Dahl, responsable de l'Arxiu Fotogràfic del Museu, ens ha suggerit títols imprescindibles. Uns quants són clàssics descatalogats i ha calgut comprar-los de segona mà.

Sílvia Dahl i Andrés Clarós estan al capdavant de l'organització de l'exposició. De fet l'exposició neix de la iniciativa d'Andrés Clarós que va ser qui va animar al Museu Marítim a celebrar una mostra sobre càmeres de fotografia submarina. Gran part del material exposat que podreu veure forma part de la seva col·lecció particular.
    fotografia submarina
    Aquest llibre estarà exposat a l'exposició
    Càmeres submarines
100 ans de photographie sous-marine


Repàs detallat a la història de la fotografia subaquàtica, des del precursor que l'any 1856, l'advocat britànic William Thompson, va fer la primera fotografia subaquàtica, a 6 metres de profunditat a Weymouth (Anglaterra), fins al 1992, quan Nikon llença la Nikonos RS. Passant pels grans noms de l'exploració i la fotografia submarina. El llibre va ser editat el 1993, té un disseny, net i esquemàtic, que exposa les dades de forma clara, sembla una exposició en ell mateix. I no cal dir que té fotografies ben sorprenents i belles.

El nostre exemplar té una llarga història ja que procedeix d'una biblioteca francesa que el va donar de baixa. És ben cert que el que per a uns ja no té valor per a uns altres és vigent i de gran importància. De fet ara l'estan usant per preparar la mostra que s'inaugura el mes vinent i serà una peça que il·lustrarà l'exposició Càmeres submarines. El repte de fotografiar sota l'aigua que se celebrarà a les Naus de les Drassanes del 23 d'octubre de 2014 al 12 d'abril de 2015.


    Petron
    La prise de vues sous-marine
La Prise de vues sous-marine


Un del seus autors, Christian Petron, ha cedit algunes de les seves càmeres per a l'exposició. Quan va venir al Museu va firmar el nostre exemplar. Aquest llibre ha estat tota una obra de referència sobre història i tècnica fotogràfica subaquàtica. Petron és l'autor de tota la part històrica, Chenz es dedicà a la part d'òptica i de física, i de Claude Rives són part de les fotografies que hi apareixen


Cross
Underwater photography
and television

Underwater photography and Television

Al prefaci l'autor ja explicava que aquest llibre servia per adquirir nocions bàsiques de les tècniques de fotografia subaquàtica i cinematografia submarina i que la resta l'havia de posar el fotògraf subaquàtic. Com a tots els llibres del tema remarca la dificultat de fer fotografies en un medi, en un element estrany, el material s'ha d'adaptar a aquesta zona on les condicions per fer fotografies es compliquen perquè és un mitjà tèrbol, amb unes condicions lumíniques especials, cal tenir en compte els corrents marins, la temperatura, la pressió i ja no cal dir l'adaptació física de l'home a unes condicions que poden canviar ràpidament i dràsticament.

Dauner
Fotografía subacuática

Al mes de juny Enrique Dauner, l'autor, ens va fer donació del seu llibre i ens hi va escriure una dedicatòria: "Para el Museo Marítimo de Barcelona a la espera de que la foto-sub ocupe un buen lugar". L'autor ha reunit en un sol llibre, i per primera vegada, la totalitat de càmeres Calypso y Nikonos, així com tots els objectius i accessoris originals fabricats per a aquestes màquines en totes les variants comercials. Conté les descripcions i aplicacions de cadascuna i afegeix una extensa bibliografia. Inclou una secció destinada a les càmeres per a fotografia abisal. A la biblioteca tenim altres llibres de Dauner, en d'altres hi ha col·laborat, com l'Atlas mundial del buceo, per exemple. Dauner cedeix una càmera i material d'immersió per a l'exposició del mes vinent i ha col·laborat en la documentació i redacció dels textos.


Fotosub Digital : La Biblia

Manual sobre fotografia subaquàtica digital. Llibre principalment pràctic. Amb 333 fotografies de Carlos Virgili, la majoria comentades amb les dades tècniques i consells de com aconseguir fer-les així.

Si parlem de llibres de fotografia submarina no podem obviar, el llibre de Louis Boutan La Photographie sous-marine et les progrès de la de la photographie, editat el 1900, tot un clàssic que la Biblioteca Nacional de Paris ha digitalitzat i ha posat a l'abast de tothom.

Tots aquests llibres són a la biblioteca disponibles per a tothom que hi estigui interessat.


Post escrit per Rosa Busquets, bibliotecària
Biblioteca. Museu Marítim de Barcelona