Historias de la marina mercante

Ens fa molta il·lusió poder anunciar l'aparició imminent (cap al 10 d'octubre) del primer volum d'Historias de la Marina Mercante Española

El primer número és la història i el retrat de 12 vapors: General Armero, Ebro, Cristina, Joaquín Piélago, Ugarte, Atlante, Sac 6, Río Miera, Mallorca, Ciudad de Reus, Ciudad de Melilla i Socogui.

Darrera d'aquest títol trobem la feina de síntesi de Vicente L. Sanahuja, l'artífex de la magnífica web Vida marítima que ja es pot considerar una obra de referència sobre vaixells mercants espanyols dels segles XIX i XX. Els articles de vidamarítima.com ofereixen informació documentada i amb nombrosos enllaços que amplien la ressenya oferta. També té un detall que la fa molt viva i dinàmica, rep força comentaris, a vegades correccions de dades, llavors,  Sanahuja, corregeix la dada i actualitza la informació. A vegades li envien informació complementària o fotos. D'aquesta manera ha teixit una estreta xarxa de col·laboradors alguns dels quals han col·laborat en l'edició d'aquesta obra impresa.

Col·laboren en l'edició, com explica ell mateix a l'article del 23 de setembre de vidamaritima: Alberto Mantilla de Buques.org, el modelista naval Pedro Blanco de Blanco Modelos Navales, Juan M. Martín Recalde, Manuel Rodríguez Aguilar, Laureano García de Trasmeships i Joaquín Tintoré descendent de la naviliera que va introduir el vapor al nostre país.

No és una obra erudita, pretén ser un àlbum de vaixells, una història feta per amants dels vaixells, que dediquen moltes hores a saber més sobre un tema que els apassiona i dirigit a tothom que s'interessi per les històries de vaixells exposat de manera amena i variada. Això sí, amb rigor, amb dades contrastades i amb referències bibliogràfiques.

El format apaïsat i les fresques i brillants aquarel·les de Roberto Hernández, de El ilustrador de barcos contribueixen a complir l'objectiu de l'edició d'aquesta col·lecció, gaudir de les vides de dotze vaixells, evocar una època, uns fets, unes vivències i rescatar-les de l'oblit. 

"La historia descrita con sencillez" afirma Sanahuja.


Post escrit per Rosa Busquets, bibliotecària
Biblioteca. Museu Marítim de Barcelona