Pintura marítima

Aprofitant que en aquests moments hi ha dues exposicions de pintura marítima al Museu, Retrats de mar i Rusia S XX, hem creat una mostra bibliogràfica de llibres sobre el mar en la pintura.
Marine Painting
Exposició sobre pintura marítima
El mar ha estat tema d'inspiració pictòrica des de sempre. Trobem marines que tan sols evoquen el mar en estat pur, el mar obert (Esteban Arriaga), les onades (Hokusai). Altres escenifiquen la vida als ports (J.M.W. Turner), les naus (Willem Van de Velde), personatges a bord (Manet), el paisatge litoral (Joaquim Mir) i les feines marineres (Jan Van Goyen). També hi ha artistes que han evocat l'aspecte lúdic del mar (Joaquín Sorolla). Molt sovint es vol transmetre un estat d'ànim que els artistes saben comunicar amb la llum i les ombres i contrallums (Caspar David Friedrich).

Els pintors, a través de les seves obres contribueixen a subratllar els perills de la mar, l’atmosfera d’un instant, la serenor d’un crepuscle.

I, als museus moltes pintures ajuden a documentar la història de la navegació. Són els retrats de vaixells, en aquest cas l’objectiu del pintor és plasmar una imatge el més fidelment possible d’un determinat vaixell. A vegades a la biblioteca hem usat les aquarel·les de la col·lecció Pineda com a font d'informació en una recerca sobre una naviliera o un vaixell mercant concret.

Podeu saber què tenim sobre pintura marítima consultant la bibliografia sobre pintura marítima a la Biblioteca del Museu Marítim.

3 comentaris :

Unknown ha dit...

Un tema interessantíssim, el de la pintura marítima, que a més de ser un plaer per als sentits, sol aportar molta informació sobre embarcacions d'altres èpoques i també sobre la vida i els costums mariners.

Tinc un parell de llibres sobre pintura marítima, que m'ha semblat que no surten a la bibliografia que adjunteu. Un és "El arte de la ilustración náutica" (Status Ediciones, 2004) de Michael E. Leek, que fa una relació cronològica dels mestres de cada escola de pintura nàutica, des dels pintors i il·lustradors holandesos del segle XVII fins a l'actualitat.

I l'altre, que vaig comprar a la llibreria del museu marítim de Portsmouuth, es titula "Clippers, Packets & Men O'War. The Tall Ship in Art" (Bounty Books, 2006), i mostra l'obra de cinc grans pintors marítims actuals, entre ells el meu admirat Geoff Hunt, autor dels quadres que il·lustren les cobertes de la sèrie de novel·les de Patrick O'Brian sobre l'armada anglesa.

Salutacions i moltes gràcies per aquesta interessant entrada i per la bibliografia.

Biblioteca MMB ha dit...

Joan, moltes gràcies pel profitós comentari. Apuntem els dos llibres a la llista de desiderates per al 2011.
Quant a Geoff Hunt nosaltres vàrem folrar de seguida la col·lecció de novel·les d'en Patrick O'Brian perquè no es fessin malbé les sobrecobertes que són veritables obres d'art.

Unknown ha dit...

Si voleu saber com treballa Geoff Hunt i tota la feina de documentació que hi ha al darrera de cadascun dels seus quadres, us recomano l'entrevista que en Josep-Anton Trepat li va fer per "Thalassa".

A reveure!