El Setge de Barcelona 1713-1714 per via marítima

A pocs dies de complir-se 300 anys de la rendició de la ciutat de Barcelona a mans de les tropes borbòniques fem un repàs a la informació que podeu consultar a la Biblioteca del Museu Marítim sobre aspectes marítims i flotes durant el setge que va patir Barcelona ara fa tres segles.
Plano del ataque próximo
El Sitio de Barcelona / J de la Llave
Fernández Duro, Cesáreo. Armada española desde la unión de los reinos de Castilla y de Aragón. Volum 6, en el capítol "Renacimiento de la marina 1712-1716"
Transcrivim la primera part de l'enunciat del capítol que serveix de resum del que s'hi tracta: Evacuación de Cataluña. - Perseveran los habitantes en la rebelión. - Disposiciones encaminadas á la adquisición de bajeles. - Personal para ellos. - Jerarquías y denominaciones. - Dictado de Armada real. - Bloqueo y sitio de Barcelona. - Se rinde la plaza

de la Llave
El Sitio de Barcelona
Llave y García, Joaquín de la. El Sitio de Barcelona en 1713-1714 : estudio històrico
Gairebé 300 pàgines dedicades a detallar cadascun dels fets ocorreguts durant el setge amb diverses làmines i figures que mostren bateries i disposicions tàctiques

Pi i Arimon, Andreu Avel·lí. Barcelona antigua y moderna
Narra la guerra cruenta, només cal llegir les primeres paraules del capítol per adonar-se'n "Llegamos á un período de la historia de Cataluña cuyas páginas están escritas con carácteres de sangre..."

Manual de Novells ardits vulgarment apel·lat Dietari del Antich Consell Barceloní
El volum 28 recull els que passava a Barcelona dia a dia en aquelles dates. .

Febrer 1714
Fragment dietari (febrer 1714)
Galera, Montserrat ; Roca, Francesc ; Tarragó, Salvador. Atlas de Barcelona
En aquest llibre trobem reproduïts diversos gravats del setge de Barcelona, destaquem el que mostra les flotes a la costa:
  Barcino magna parens. Ataque y defensa de la Plaça de Barcelona que por el espacio de catorze meses se defendió de sus naturales contra el Exército de las dos potencias, España y Portugal abiendo empezado el dia veynte de septiembre de mil setecientos y treze hasta el día 11 de septiembre de mil setecientos y catorze. Franciscus Santa Cruz Catalamo (fecit). Imprès a Viena el 1718. En conserva un exemplar el Museu d'Història de Barcelona.

Al catàleg de la Biblioteca també trobareu més llibres i articles de revista sobre la Guerra de Successió (1702-1714) en aquesta adreça

Aquesta bibliografia va ser consultada pel periodista Carles Geli que l'any passat va escriure un article periodístic sobre el tema 1714, des del mar al Quadern de El País. Val la pena llegir-lo si es vol saber quin paper va tenir el mar en aquell fet històric.

Cal tenir clar que aquestes pinzellades bibliogràfiques no són ni pretenen ser una informació exhaustiva sobre el tema ja que ens cenyim només al que es pot trobar remenant els nostres fons.


Post escrit per Rosa Busquets, bibliotecària
Biblioteca. Museu Marítim de Barcelona

1 comentari :

Manuel C. ha dit...

Bona selecció de documents, seria força xulo fer una exposició... :)