Monturiol rides again

Narcís Monturiol i el seus submergibles són fonts inesgotables de notícies al Museu Marítim de Barcelona, on podeu trobar tant documentació original com recursos de tot tipus ja esmentats en un article d'aquest blog el mes de desembre del 2009.

La notícia ara és la restauració de tres plànols originals de gran format de l'Ictíneo de Monturiol conservats al Museu. La intervenció ha estat realitzada per Clara Bosch Rivas i Laura Feliz Oliver i supervisada per Cristina Latorre, restauradora de l'MMB especialitzada en la conservació preventiva de paper.

Ictineo Restauració
Neteja humida
Ha estat una operació delicada  que permet la preservació física dels plànols, així com la possibilitat que siguin consultats pels investigadors. Tota la informació sobre el procés ha estat publicada en un article de la revista Unicum  de l'Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya us el recomanem.

Dos membres de l'Associació d'Amics del Museu Marítim estan treballant sobre un altre peça de la col·lecció del Museu. Estudien un model original de Ictíneo I per tal d'aixecar plànols que permetin -entre d'altres recerques- construir una rèplica de grans dimensions.

Ictineo
Prenent mides
Us recomanem aquest video del programa Thalassa. Cap al minut 6:00 apareixen alguns dels plànols originals de Monturiol que es conserven al Museu així com la construcció d'un model navegable de l'Ictíneo II.