La família Yzaguirre i la Compañía Trasatlántica

Historia de la familia de Yzaguirre 1523-2011 recull la investigació feta durant quinze anys on la recerca de documentació i l’entrevista als descendents dels primers  Yzaguirre ha permès completar l’arbre genealògic amb 14 generacions.

Les nou primeres generacions tenen el seu origen a Zumarraga, Guipúscoa, però la desena generació s’instal·la a Barcelona i dóna pas als Yzaguirre actuals. “Com a periodista és la part del llibre que més m’ha interessat investigar. Arriben a Barcelona a la segona meitat del segle XIX i de seguida s’integren a la burgesia local on desenvolupen els seus negocis i la seva vida social. Els germans de Yzaguirre eren homes de negocis, vinculats a la Compañía Trasatlántica d'Antonio López y López, Severino com a gerent i Luis com a capità dels seus vaixells. Fermín com a soci de Ripol y Cía, consignataris dels vaixells de la Compañía del marqués de Comillas, León vinculat al negoci d’importació i exportació de carbó, i Enrique fundador del famós vermut Yzaguirre a Reus”, explica Clara de Yzaguirre, periodista i autora del llibre. 

Presentació del llibre per part de la seva autora
“Alhora formaven part de les juntes directives d’institucions com la Cambra de Comerç, Foment del Treball, la Liga Marítima Española, la Asociación de Navieros y Consignatarios de Barcelona, etc... fet que els permetia fomentar aliances i estratègies empresarials”.

Història de la família de Yzaguirre
Història de la família de Yzaguirre
En el llibre trobareu fotografies, documents i reproduccions d’articles de premsa vinculats a temes nàutics, especialment de la Compañía Trasatlántica i de Ripol y Cía, algun dels quals són a la Biblioteca del Museu.

Clara de Yzaguirre conclou: “En aquestes pàgines es troba la història de la meva família però també la d’una Barcelona  pròspera i esplèndida on els homes de negocis van poder desenvolupar tots els seus potencials i creativitat”.

Editat en català i també en castellà, per adquirir-lo us podeu posar en contacte amb l'autora: Clara de Yzaguirre, cdeyzaguirre@periodistes.org