Shipspotting, o l'art d'observar vaixells

Considerem shipspotting l'art d'observar els vaixells especificant les seves dades tècniques, número de registre i la seva imatge.
L'afició per l'spotting té el seu orígen en el camp de l'aviació, pren cada cop més popularitat a la xarxa gràcies a la facilitat de l'edició de la fotografia digital i la necessitat de compartir informació amb altres aficionats (spotters). Per aquest motiu, s'han constituït diferents comunitats virtuals per compartir informació i imatges de vaixells d'arreu del món. Destaquem les següents:
  • Shipspotting.com. Comunitat virtual de shipspotting que conté un banc de dades de 700.000 registres de vaixells de tota classe (vaixells mercants, vaixells de guerra, velers, etc), i fins i tot, imatges de ports i fars.
  • Fotosdebarcos.com, fòrum per a fotògrafs navals on trobareu informació dels vaixells de les diferents armades del món.
Per altra banda, el secret d'un bon shipspotter és capturar el vaixell en el moment oportú, per això, gràcies a la tecnologia AIS (Automatic Identification System), han proliferat moltes pàgines web que recullen la posició exacta dels vaixells en temps real, com per exemple, LocalizaTodo, que mostra la posició actual dels vaixells a la Península Ibèrica.
Posició dels vaixells a la Península Ibèrica
Posició dels vaixells a la Península Ibèrica
També, tenim uns bons exemples de shipspotting a la nostra blogosfera marítima:
Per últim, des del punt de vista documental, aquests recursos ens serveixen per localitzar, identificar i consultar fàcilment la descripció tècnica dels vaixells actuals. Es pot considerar un complement dels registres de vaixells (Lloyd's Register, Lista Oficial de Buques, etc.) així com d'altres recursos disponibles. Té el valor afegit d'actualitzar-se constantment i de fomentar la participació entre els seguidors.
Què en penseu del shipspotting? Considereu que aquesta iniciativa serveix com a font de consulta d'informació de vaixells d'arreu del món?

6 comentaris :

miguel ha dit...

gracias por mencionar mi blog ...miguel

Nodami ha dit...

No conocía el Shipspotting! he mirado en la Wikipedia... y no tiene entrada propia!! (esto se tiene que corregir, a ver si me doy un tiempito..) sin embargo, casi todas las fotos de barcos que aparecen en entradas de la Wikipedia son colaboraciones de personas que practican el shipspotting! ceden sus fotos para que acompañen las entradas de barcos como el HMS Birmingham!!! Ergo, claro que son fuente de información!! en la Wikipedia ya la utilizan!! Muchas gracias por el post!! terriblemente interesante!!

Anònim ha dit...

Hola Soy Alberto de Shipospotting de Mallorca,gracias en nombre mio por nombrar mi pequeño blog de barcos.
Un Saludo desde mallorca.

Manuel C. ha dit...

Hola, jo penso que el shipspotting és una eina molt important per identificar vaixells i donar-los a conèixer. De fet, constitueix una base de dades extensa, rica i participativa, oberta a tothom.
Potser d'aci a uns quants anys veurem la importància d'emmagatzemar i recollir dades de vaixells de tot tipus.

Far de la Banya ha dit...

Gràcies per l'enllaç... bé... diguem que alguns vaixells :-)

Avui he estat al Santa Eulàlia!

E.

Manuel C. ha dit...

Una notícia sobre shipspotting, publicada a La Vanguardia