Recomanacions per Sant Jordi a Onda Cero

La Biblioteca a Onda Cero
Aquestes són els llibres que recomanàrem per radio, a Onda Cero, dimarts al vespre al programa Pont Madrid Barcelona. L’enregistrament el podeu sentir a l'Espai informatiu del Museu Marítim Argo dins de la web del MMB.

La celeritat de la ràdio no permet que es pugui emetre tot el que un prepara prèviament és per això que avui, un cop gravat el programa, us detallem els llibres que es varen seleccionar. A l’hora de triar-los, s’ha seguit un criteri de qualitat no pas de novetat, de totes maneres hem tingut en compte que es trobin encara a la venda a les llibreries.

Un Port al llarg del temps : un viatge de 10.000 anys: des d’un enclavament comercial fins al majestuós port marítim, d’Anne Millard i Steve Noon. Editat per Blume. Hi ha edició en català i castellà.
Llibre profusament il•lustrat, que és més que un llibre amb dibuixos sobre l’aparença dels ports al llarg del temps. És un llibre que reflecteix fidelment l’evolució dels vaixells al llarg dels segles, també quin era l’aspecte de la gent de cada època, com eren els edificis. Al final del llibre hi ha un recorregut pels principals ports comercials de cada periode. També trobem la part més lúdica del llibre a la darrera pàgina on, sota el títol “On és?” ens invita a buscar personatges dins les diferents escenes representades.
Conté un petit índex alfabètic de matèries que li aporta un detall més de qualitat. Un llibre ideal per compartir petits i grans.
La botiga del Museu el té a la venda.

Jo... Galileu d’Albert Pla i il•lustrat per Pablo Prestifilippo. Editat per Parramón. Llibre desmitificador, amb molts tocs d’humor i rigor científic. Podeu veure la ressenya del dia 1 de desembre a la nostra bitàcola.
D’aquesta col•lecció són recomanables també:
Me llamo Charles Darwin, Em dic Jules Verne, Em dic Marco Polo. Tots ells en versió catalana i castellana i amb una cronologia final que situa el personatge en el seu temps.

¡Piratas a la vista! en català Pirates! d’Anne-Sophie Baumann.
Aquest llibre agrada molt als nens perquè hi ha moltes solapes, finestres i rodes que amaguen escenes i personatges que han de descobrir poc a poc. De forma divertida explica com era la vida dels pirates, fins i tot hi ha un llibret amb la recepta de la galeta seca que acaba: “Sírvela sin esperar a los gusanos”.
Recomanat a partir de 6 anys

L’Illa del tresor de Robert Louis Stevenson. Hi ha moltes edicions. Ens decantem per la de l’editorial Cruïlla perquè és una edició molt cuidada i amb moltes imatges. Es recomana des dels 6 als 18 anys.
El podeu trobar a la botiga del Museu.

Preguntant a un adolescent per un autor que hagi escrit una novel•la marítima em recomana dues obres de Carlos Ruiz Zafón, les dues amb versió catalana i castellana editades per Planeta. Són: El Príncipe de la Niebla, la primera novel•la que va publicar, i Les Llums de setembre. Totes dues plenes de misteri i aventures. Per a joves, un públic difícil i exigent.

Aquest any es commemoren els 200 anys del naixement de Charles Darwin i l’editorial Edelvives ha editat en dos volums un llibre que recrea el viatge que va fer a bord del Beagle entre 1831 i 1836. Aquest cop som al 2005 i el jove Darwin, de 20 anys, viatja en avió fins a Amèrica del Sud i compara el que ell va veure amb el paisatge que ara contempla. El títol dels llibres és De viaje con Darwin escrit per Luca Novelli. Té un format molt atraient, emula un quadern de viatge. L’autor ens invita a reflexionar sobre la conservació del medi ambient.

Un llibre acabat de publicar és El Somni de Monturiol de Matthew Stewart, traducció de l’edició en anglès editada el 2003. També hi ha una traducció al castellà. La publicació d’aquest llibre per part de l’editorial Graó està emmarcada dins l’Any Monturiol. Encara recordem quan l’autor ens va visitar per documentar-se. Ens mostra en Narcís Monturiol com un home de grans ideals que lluitava per un món més just i que somiava en un món ideal on el progrés i la filantropia presidirien la vida dels seus habitants. A la venda a la botiga del Museu.

Com a novetats editorials del Museu Marítim, cal destacar Els Grans viatges de Zheng He : Les expedicions marítimes de la Xina del segle XV, catàleg de l’exposició del mateix nom que podeu veure al Museu fins al 31 de maig. Els autors del llibre són destacades autoritats en la matèria, entre ells cal citar la comissària de l’exposició Dolors Folch. L’últim número de la col•lecció Estudis editat pel MMB és Las Reials Drassanes de Barcelona entre 1700 y 1936 : Astillero, cuartel, parque y maestranza de artillería, Real Fundición de bronce y fuerte. Remarcable per ser el primer estudi sobre la història dels usos d’aquest edifici en aquest desconegut període.

Com a novel•la, citarem Motí al Bounty de John Boyne que narra les aventures d’un jove grumet testimoni de la famosa rebelió a bord d’aquest vaixell. Desmenteix alguns dels mites que havien creat altres autors i sobretot la ficció cinematogràfica. Fa un retrat diferent del capità Bligh i de l’insubordinat Christian Fletcher.

Aquests darrers mesos, també han sortit dues antologies de literatura marítima. Aquests llibres, que trobareu a la biblioteca i que també podeu comprar a la botiga, us poden descobrir fragments de lectures que us despertin les ganes de llegir-les al complet. Una és Tinta de mar de l'editorial Juventud. L’altra és El Mar a la mirada : antologia de textos poètics de la Mediterrània, editat per l’IEMed i Lunwerg.

Bona lectura.