Màrius Serra, novelista marítim?

entre dos caps
Foto: Munyoki
Hem convidat Màrius Serra a parlar al Museu la setmana de Sant Jordi, concretament dilluns 20 d’abril, a les set de la tarda. Parlarà de la novel•la Mon oncle que va escriure l’any 1995 i que es va publicar de nou l’any passat en edició de butxaca.
A en Màrius Serra se’l coneix no només per les seves novel•les sinó també pels articles i mots encreuats a la premsa, les seves col•laboracions a la radio i la televisió i pels seus llibres de ludolingüística. També manté un portal sobre jocs de paraules.
Quan parla transmet entusiasme, és proper i divertit, estem convençuts que la vetllada del dia 20 serà molt amena i irrepetible. Servirà d’homenatge a Francesc Roig Toqués –ànima i cos del Museu de Curiositats Marineres de Vilanova i la Geltrú- que va morir justament el 20 d’abril de l’any passat i que era parent d’en Màrius.

El llibre, Mon oncle, amb quasi tants narradors com personatges, amb diverses versions-visions d’una mateixa història, té fragments de gran bellesa. És molt més que la descripció de fets ocorreguts a dos homes, un monjo i un mariner. Traspua nostàlgia, hom té la sensació que ningú aconsegueix els seus somnis i aquests desitjos irrealitzats els persegueixen tota la vida. És una novel•la molt original, sense punts i a part, la qual cosa provoca que s’hagi de llegir cada capítol d’una tirada, això li confereix dinamisme ajudat per la redacció, normalment, amb frases curtes. Us transcric un fragment que apareix al capítol 43 “… El quadern de bitàcola del dic sec és un llibre de fantasies, com el que jo he hagut d’escriure si us plau per força a l’aixopluc de les quatre parets del meu museu. Mentre molts mariners lluitaven contra la mar jo anava a fer-me càrrec de les seves despulles per exposar-les rere els vidres d’una vitrina …”

Després de la xerrada pujarem a la biblioteca on Màrius Serra signarà exemplars del llibre. Ens agradaria compartir aquest acte amb tots vosaltres, de ben segur ens ho passarem molt bé.
  • Màrius Serra. Mon oncle. Barcelona : Edicions 62, 2008. ISBN 978-84-96863-71-2