Cruceros españoles, un viatge al passat

Albert Campanera i Rovira (Barcelona, 1938), pèrit industrial, acaba de publicar el llibre Los Cruceros españoles : crónica versus historia 1875-1975. Li hem demanat que ens fes una ressenya del seu llibre i aquest és un extracte del que ens ha comentat per escrit:

Llibre cruceros
No resulta gens senzill escriure sobre la història d'un tipus de vaixell de guerra, els creuers. Fins ara només dos autors espanyols havien gosat escriure-hi, i intentar sintetitzar l'historial d'un centenar de vaixells és difícil. També he trobat la dificultat de destriar el gra de la palla, moltes fonts oficials tenen un llenguatge carregat i ampul·lós. La intenció de l'obra és donar a conèixer, a les persones interessades per la mar i els vaixells les vicissituds dels creuers i els seus tripulants.

La presentació del llibre, editat per Real del Catorce, està redactada per l'Almirall Teodoro Leste Contreras que fou director del Museo Naval de Madrid i el pròleg és a càrrec del Capità de navili Marcelino González Fernández, antic cap d'artilleria del Canarias.

A la introducció explico el perquè, el com i el quan dels creuers a nivell mundial. El llibre s'estructura en tres parts seguint l'ordre cronològic (1875-1900, 1900-1936, 1936-1975) amb un total de trenta capítols. El millor per saber el contingut del llibre és que mireu el sumari on he detallat tots els temes.

Per concloure vull comentar les tres dedicatòries del llibre. La primera ressalta la valentia i honora tots aquells que a bord dels creuers els conduïren per la mar infinita cap a la Història. La segona està dedicada a la meva dona que amb les seves observacions ha tret molt de ferro a algunes interpretacions meves. La tercera és una frase de l'Almirall Kurita Takeo de la Marina Imperial Japonesa, ferm defensor de la utilitat dels creuers.

Escriure és una bona teràpia perquè permet projectar més enllà dels límits domèstics coneixements fruit de molts esforços però els llibres no necessiten cap mena d'explicació perquè ells sols s'expliquen.

Campanera és autor de diversos articles d'història naval i coautor de 4 llibres més: Los portaaviones españoles, Los últimos destructores españoles : la clase Oquendo, Los submarinos españolesLa mar como medio y escenario que és el volum 3 de l'enciclopèdia El hombre y el mar. Tots ells els podeu trobar a la Biblioteca del Museu Marítim.