Patí de vela, el patí català

Fins al dia 9 de març encara sou a temps de visitar l'exposició Patins de vela al Museu Marítim de Barcelona. Es mostren quatre patins (tres de vela i un de rem) de les col·leccions del Museu a més d'objectes i documents que il·lustren aquest veritable fenomen esportiu.

El patí va néixer cap als anys 30. És, però, a partir de la normalització de les mides i l'establiment de reglaments de competició, que - a la dècada dels 40- esclatà l'afició i es convertí en un esport de caire popular que encara perdura.

Patí al Masnou
Patí construït a les Drassanes Escolà. Col·lecció Torroja Adell MMB

Si voleu més informació a la Biblioteca trobareu quatre llibres sobre el tema i vuit articles de revista. Dels quatre llibres tres són editats després del 2000. El més antic és el de Guido Depoorter, tot un clàssic, la Bíblia dels patinaires, on l'autor compara la navegació amb un patí amb cavalcar un cavall. Editat per primer cop al 1974 durant quasi quaranta anys ha estat l'única monografia sobre el tema. Afortunadament la gran afició a la navegació en patí ha provocat que se n'hagi fet una edició facsímil ara fa tres anys. Una part del text és consultable a internet.
El patín a vela / Guido Depoorter

Durant un munt d'anys, a la biblioteca, la font principal d'informació sobre patins eren els articles de Carlos Pena a la revista Rumbo. Són uns articles concisos però molt útils que inclouen plànols que han estat molt sol·licitats ja que és un tipus d'embarcació que molts aficionats es construeixen ells mateixos.

La navegació en aquest tipus d'embarcació és molt especial. La setmana passada un usuari de la biblioteca, propietari d'un exemplar, parlava amb passió de la navegació amb aquest vaixell "En tot moment veus l'aigua del mar als teus peus, es governa movent el cos". La passió pel patí ha aglutinat diverses generacions de navegants que senten gran devoció per aquesta embarcació.

Patí a vela
Navegació en patí de vela (Arxiu Fotogràfic de l'MMB)
Si voleu veure com naveguen i fins i tot començar a entendre per què desperta passions res millor que passejar per la costa catalana on estan programades un munt de regates d'aquest tipus de veler. Podeu consultar el calendari de regates. Per exemple, el Club Natació Barcelona programa regates cada dimarts, dijous i diumenge d'una hora i dos quarts de durada. Altres localitats amb centres patinaires els trobareu a Badalona, El Masnou, Sant Antoni de Calonge, Sitges, Calafell, etc.

El Museu Marítim de Barcelona dedica una atenció preferent al patí català. L'any passat l'ADIPAV va fer donació de la seva documentació a l'Arxiu del Museu. Tenim una rica col·lecció de patins de rem i vela, ampliada fa pocs mesos amb el patí Baleares de 1931, donació de Jaume Godàs. Alhora s'ha posat en marxa un projecte de recerca per tal de recollir la memòria històrica d'aquestes embarcacions i els seus "patinaires".


Post escrit per Rosa Busquets, bibliotecària
Biblioteca. Museu Marítim de Barcelona

3 comentaris :

Manuel C. ha dit...

Ben xulo l'article. M'encata l'última imatge :)

Unknown ha dit...

Sí, molt interessant!

Unknown ha dit...

Jo també li trobo