En mar i en terra: només allò que es conta és allò que viu

En Mario Zucchitello -gentilment- ens ha portat el seu nou llibre, En mar i en terra. Una història de Tossa i la seva gent.


Una història de Tossa i la seva gent
Nou llibre de Zucchitello

Mario Zucchitello és un ciutadà italià afincat a Catalunya. A la Biblioteca del Museu Marítim el coneixem com a autor de llibres i estudis sobre la història i el comerç de Tossa on resideix des del 1962.

Amb aquesta darrera donació a la Biblioteca del Museu podeu consultar 7 llibres, un capítol d'un llibre i un article de revista d'aquest autor:

- El Comerç marítim de Tossa a través del port barceloní : 1375-1553

- Homes, vaixells i mercaderies de Tossa al Grau de València: 1459-1703

- Vaixells, mercaderies i relacions comercials catalanes del 1300 al 1700 a la Mediterrània. En: El Transport marítim de cabotatge a la Mediterrània

 - El Delme del peix i la tasca de les collites a Tossa, aquest article el podeu llegir en línia a RACO

Aquests llibres tenen en comú, a part de tractar sobre Tossa, la cura i el rigor amb què estan fets. Aquestes publicacions són fruit d'un gran treball d'investigació als arxius de dins i fora de Catalunya. Tots inclouen annexos, fonts documentals i un detall que per a nosaltres és bàsic i imprescindible per valorar positivament una monografia: els índexs. En el cas del llibre En mar i en terra els índexs són onomàstic i toponímic.

Zuchitello afirma: "He pensat dedicar aquest últim treball A tots els tossencs oblidats com a senyal de justícia. A Tossa, abans que jo fes la història del comerç marítim i de la navegació locals, només es recordaven de la "Camila", i no tenien noció de cents i cents de vaixells i patrons que des de l'edat mitjana fins al vuit-cents havien navegat, primer a la Mediterrània i després a l'Atlàntic. El mateix puc dir dels pagesos o d'aquelles persones que havien deixat en testament (i n'he llegits quasi un miler) diners, a vegades tot el que tenien per a misses en sufragi de la pròpia ànima. Tot oblidat. És per això que m'ha semblat un deure dedicar-los aquest llibre".

La sensibilitat que traspuen les seves paraules és extrapolable a altres autors al llarg de la costa catalana. Sense esforç em ve a la ment Vilà i Galí a Lloret o Sanet a Tarragona. Autors locals que coneixen i estimen el territori i que fan del seu entorn la base dels seus estudis. Una òptica local amb mires globals.


Post escrit per Rosa Busquets, bibliotecària
Biblioteca. Museu Marítim de Barcelona