Mar, llibres i història

Us convidem a la tertúlia Novel·les històriques de tema marítim que se celebrarà dimecres 21 de maig a les set de la tarda.

Amb especial atenció per les novel·les de la saga Aubrey & Maturin de Patrick O'Brian, vint novel·les excel·lents i que cap dels altres novel·listes navals ha pogut igualar en qualitat i rigor històric.

Aubrey Maturin
Les 20 novel·les de les aventures d'Aubrey i Maturin
Perquè una cosa és escriure un llibre d'història i una altra escriure ficció basada en fets històrics. S'ha de saber fer. Però... Què es necessita per escriure una bona novel·la naval? Conèixer molt bé el fet històric on s'ambienta l'acció?, documentar-se en les fonts històriques?, saber recrear l'ambient?, transmetre de manera clara els trets característics dels personatges?, saber navegar?, usar molta terminologia nàutica?

I el lector ... com pot reconèixer una bona novel·la històrica? ha de saber història? 

Com aconseguir atrapar el lector fins al final amb rigor i alhora resultar amè? La clau és l'equilibri, que tot sigui perfecte però que no es noti l'esforç d'erudició.

Els convidats a la xerrada de dimecres són Jacinto Antón i Daniel Fernández dues autoritats en el tema, tots dos van tenir la sort de conèixer Patrick O'Brian i dimecres ens desvetllaran facetes poc conegudes de l'escriptor. 

Daniel Fernández, president del Gremi d'Editors de Catalunya i editor d'Edhasa que ha publicat un gran nombre de títols de novel·la històrica inclosos els vint de la col·lecció de Patrick O'Brian i la guia de lectura de la saga Aubrey-Maturin Hombres de mar y de guerra escrit també per O'Brian per ajudar a llegir els vint títols. O'Brian va deixar el 21è llibre inacabat i Edhasa no l'ha publicat, li preguntarem a Daniel Fernández per què.

Jacinto Antón és periodista des de fa 30 anys, Premio Nacional de Periodisme Cultural.  Escriu molt sovint articles culturals a El País, llegir-los és una delícia. Quan recomana o comenta llibres és difícil no incloure'ls a la llista de "pendents de llegir". També escriu un blog El Correo del Zar us recomanem el darrer post titulat Sirenas y exploradores que aparegué també al suplement Quadern. Aquesta entrevista per Via llibre us aproparà a la figura d'Antón

Tot el que la Biblioteca té sobre Patrick O'Brian ho trobareu al catàleg, la col·lecció de vint novel·les que podeu veure a la foto va ser donació de Pau Ribé i en vàrem parlar en un post d'aquest blog Patrick O'Brian, malauradament alguns dels enllaços que aportàvem ja no estan actius; els que sí que estan actius són els del post Descubriendo a Patrick O'Brian també publicat a Bitàcola MMB.

El precursor de les novel·les d'aventures marítima d'O'Brian va ser C.S. Forester i les novel·les que tenien com a protagonista el capità Hornblower, a la biblioteca en tenim 10 en anglès i edició de butxaca d'entre el 1945 i el 1965. Edhasa també té publicades totes les novel·les d'aquesta sèrie.

Aquesta activitat està emmarcada dins de les Tertúlies de mar i llibres que se celebren cada dimecres dels mesos de maig i juny al Museu Marítim de Barcelona.

Documental de Thalassa sobre mar i llibres (emès el 30.05.2008)

 

 

Post escrit per Rosa Busquets, bibliotecària
Biblioteca. Museu Marítim de Barcelona