Mar, llibres i balenes

Aquesta tarda a les 19.00 h. comença la primera de les converses de "Tertúlies de mar i llibres". La d'avui està dedicada a Moby Dick. Els organitzadors han convidat a M. Antònia Oliver a parlar sobre aquesta obra ja que la coneix molt bé perquè la va traduir al català. L'altre convidat és Francesc Lleal, capità de la marina mercant i professor de la Facultat de Nàutica. De moderador Pere Prada.

No hi ha res millor que llegir un autor en la llengua original però sovint no és fàcil si no es domina molt l'idioma. És en aquestes ocasions que un bon traductor juga un paper primordial. Els organitzadors de la tertúlia d'avui la titulen Moby Dick : el gran monument de la literatura marítima. El subtítol està molt ben trobat, és una obra monumental en molt sentits: 500 pàgines, obra enciclopèdica sobre cetacis, situacions extremes, amor i odi, monstre i víctima, tot desmesura. No és fàcil, és la típica obra que, com l'Ulysses de Joyce, molts han començat i alguns han acabat. Per gaudir de la lectura de Moby Dick una bona traducció és clau i la de Maria Antònia Oliver és una excel·lent traducció. Un consell, llegiu-lo sense pressa, és un llibre adequat per a les vacances, quan lliures d'obligacions podem destinar hores a gaudir del plaer de la lectura.

Moby Dick : la atracción del abismoAprofitem per fer-vos quatre recomanacions relacionades amb les balenes, Moby Dick i la literatura:

1. Acabem de rebre un llibre que us pot ajudar a apropar-vos a aquesta novel·la. És una obra col·lectiva Moby Dick : la atracción del abismo. Dividida en tres parts: 
- Herman Melville, el seu temps, els seus viatges, les edicions de Moby Dick.
- Les interpretacions de Moby Dick, leviatans marins, enigmes i misteris del mar a la literatura.
- Les representacions artístiques de la balena en il·lustracions, cinema, còmic, pintura.

https://flic.kr/p/nB7DmV2. La biografia que Andrew Delbanco va fer sobre Melville també és una bona manera d'endinsar-se en la seva vida i de fer més accessible la seva obra. Tal com confessa el prologuista de l'edició castellana editada per Seix Barral, Antonio Muñoz Molina,  "Si esta biografía de Andrew Delbanco no hubiera caído en mis manos hace unos años: sin haber terminado de leerla salí a comprar un ejemplar de Moby Dick, y aún sigo bajo el influjo de su lectura ... La rareza magnífica de Herman Melville siempre nos toma por sorpresa".


Leviatán o la ballena / Philip Hoare3. Philip Hoare és un autor fascinat per les balenes del qual us recomanem avui Leviatán o la Ballena. És un assaig sobre l'univers dels cetacis, la seva influència en la literatura. Traspua passió i encomana interès , val la pena llegir-lo. Aquesta setmana també  hem rebut el seu nou llibre Mar interior del qual mirarem de parlar-ne més endavant.

4. Per últim us suggerim la consulta del catàleg de la biblioteca tant si voleu endinsar-vos al món de Melville com al de les balenes

Cada dimecres a les set de la tarda, des d'avui fins al 18 de juny, esteu convidats a participar a les tertúlies de mar i llibres al jardí del Museu Marítim. La setmana vinent, 21 de maig: la novel·la històrica de tema marítim : Hornblower, Aubrey & Maturin ...


Post escrit per Rosa Busquets, bibliotecària
Biblioteca. Museu Marítim de Barcelona