L'Emigrant amateur

Avui us recomanem un llibre que fa poc que tenim a la biblioteca: L'Emigrant amateur.

Robert Louis Stevenson, l'any 1876, va fer un viatge de Glasgow a Nova York en vaixell, com a passatger de segona en el vapor Devonia -de l'Anchor Line- per anar a trobar-se amb la seva estimada, Fanny Van Grift Osbourne. A l'arribada a Nova York es desplaçà en tren fins a San Francisco. Qui millor que un escriptor de la talla d'Stevenson per fer-ne un llibre?


L'Emigrant amateur és un bon testimoni de la vida d'un emigrant a bord d'un transatlàntic, la convivència amb altres emigrants d'origens geogràfics diversos: "un curiós assortiment de tot el Nord d'Europa". Interessant punt de vista d'un passatger de segona, la categoria menys estudiada i reflectida, potser, per no correspondre ni a les elits ni a la població més desfavorida. Com el mateix Stevenson sentencia "El grup de passatgers de segona potser no érem els més interessants de la nau"

De redacció sencilla i de lectura àgil i amena. Amb una prosa exquisida, "Durant deu dies, ara tots pertanyíem a un petit país de ferro que avançava damunt de les profunditats". O la desmitificació del viatge a un món millor: "L'emigració, abans una paraula de significat clarament alegre, va passar a tenir un to tristíssim a la meva oïda. No hi ha res més agradable d'imaginar i més patètic de contemplar. La idea abstracta, la que es té a casa és plena d'esperança i aventures ..."

El podeu llegir també en línia, en versió original, gràcies a la digitalització que n'ha fet la biblioteca de la Universitat de Toronto.


Post escrit per Rosa Busquets, bibliotecària
Biblioteca. Museu Marítim de Barcelona

2 comentaris :

Manuel C. ha dit...

Bona recomanació! Me l'apunto per llegir-la :)

Biblioteca MMB ha dit...

Quan la vulguis llegir pots demanar-la en préstec a la Biblioteca MMB