Com podem datar una fotografia?

Presentem una de les últimes adquisicions de l’Arxiu Fotogràfic. Es tracta d’una panoràmica del port de Barcelona, vista des de la muntanya de Montjuïc (Ref. 51365F, Autor: J. Martí, ca. 1885). Un dels elements interessants que hi trobem és la perspectiva de l’edifici de les Drassanes Reials, quasi en primer terme.

Vista panoràmica del port de Barcelona

Per a datar les fotografies, sovint hem d’utilitzar recursos de suport dins la mateixa imatge. En aquest cas, tenim una sèrie de detalls que ens donen les pistes. Per exemple, el monument a Colom encara no s’ha construït (1888) , ni tampoc els “Tinglados” de fusta (1886) que es varen aixecar sobre el Moll de la Muralla (avui Moll de Bosch i Alsina, i conegut popularment com a Moll de la Fusta). També la presència del Baluard del Rei (és l’estructura que està més a la dreta del recinte de les Drassanes) encara existeix (es va enderrocar cap el 1890).

Detall port de Barcelona

Segons el projecte de F. La Gasca sobre l’empedrat dels molls de la Muralla, Drassanes i Barcelona (1882), sabem que el Moll de la Muralla està acabat, i ens descarta que la imatge sigui anterior a 1882. Així mateix, la presència de grues hidràuliques al moll també ens acota la cronologia. Segons el projecte de F. La Gasca i J. Valdés (1884) Acta de recepció provisional del material per a la instal·lació de grues hidràuliques, sabem que entre 1884 i 1885 ja estan instal·lats aquests aparells.

Detall foto Ref. 51365F MMB

També les fotografies de cronologia propera ens ajuden a trobar indicis de datació de la imatge que entra a les nostres col·leccions. Tal és el cas d’aquesta imatge (Ref. 26936F, ca. 1880), en la que és visible com s’està construint el Moll de la Muralla i com el port guanyarà terreny al mar. Això permetria, en anys posteriors, edificar immobles com la Duana o el monument a Colom.

Vista panoràmica port de Barcelona



Vista parcial port Barcelona

Datar la fotografia que tenim a les nostres mans, a vegades ens obliga a educar la vista per tal de saber mirar i llegir aquestes formes que, paral·lelament, documentarem amb altres fonts visuals i escrites. Si aprenem a fer aquest petit exercici, sovint podrem veure informació que, aparentment, està amagada als nostres ulls.

5 comentaris :

Náufrago ha dit...

Interesante artículo. Tiene que resultar fascinante ir descubriendo detalles poco a poco, aunque supongo que semejante trabajo requiera bastantes conocimientos y tiempo.

Una duda. En ningún momento se nos habla de otra forma de datar una fotografía como esa, la estrictamente fotográfica. Es decir, seguro que un experto, a través de la propia textura del papel, del encuadre, la distancia, el posible objetivo utilizado, etc., podría llegar a acotar un poco las fechas en las que pudo ser tomada la instantánea.

Olga López Miguel ha dit...

Moltes felicitats pel post. Crec que és importantíssim incentivar la capacitat d'observació quan contemplem objectes i documents de les nostres col·leccions.
Animeu-vos i munteu un fòrum on line per tal de recaptar més informació sobre objectes i fotografies sense identificar o poc conegudes !!

Silvia ha dit...

Agraïm els vostres comentaris satisfactoris. Això ens anima a preparar més articles i, com proposa Olga López, a muntar un fòrum on-line.

Efectivament, per a datar una fotografia hi ha més variables a considerar que no són l’ estrictament “contemplativa”. Dades com la tècnica utilitzada, els materials o el nom de l’autor, per exemple, poden ser determinants en el moment d’establir la cronologia de la imatge.

La nostra voluntat en aquest post ha estat posar de manifest que, a vegades, els objectes ens estan donant una informació que hem d’aprendre a llegir gràcies a l’adquisició d’uns mínims coneixements i hàbits de lectura de les icones. En el cas que hem presentat, ens trobem davant d’una fotografia antiga del port de Barcelona, de la qual sabem quin és l’autor i que es tracta d’una albúmina. Aquestes dades ens acoten a una cronologia aproximada. Però, si volem perfilar una mica més, podem inclús apropar-nos a un any més o menys fiable. Cal tenir en compte la presència o absència d’alguns elements arquitectònics al port, per exemple.

Anònim ha dit...

Em sembla molt interessant, i felicitar-vos per a apropar l'arxiu fotogràfic per mitjà d'internet.

Molt interessant la recerca al voltant de la data de la fotografia, i el tema de l'explicació dels recursos de suport dins de la mateixa imatge.

Felicitats, Sílvia

Galderich ha dit...

Moltes felicitats per aquesta investigació tant exacte... i a més compartida!