Catalunya marítima

Aprofitem la pausa de les vacances d'estiu per deixar-vos aquest article. A partir d'ara ja podeu accedir al text complet de la revista Catalunya marítima allotjada al dipòsit digital de revistes catalanes ARCA.

Any 1. Núm. 1
El 30 de gener de 1919 naixia Catalunya marítima. Les paraules inicials reflecteixen el context del moment i són tota una declaració d'intencions: "Ens acusaran d'atrevits, d'irreflexius, fins de no sabedors de les nostres coses marítimes, perquè publiquem una revista marítima catalana ... Estem totalment convençuts que Catalunya ha de ser marítima o no serà integral com tots l'anhelem". La seva tossuderia, el seu afany, els va fer treure a la llum una publicació vencent totes les dificultats, i sembla que finalment no varen poder complir tots els seus desitjos ja que al 1921 va publicar-se més espaiadament i al juliol va sortir el darrer número. La temença que el projecte no reexís ja ho manifestaren en aquesta primera pàgina "Si, a pesar de tot, el nostre intent no prosperés, tampoc ens doldria l'haver realitzat l'esforç".


No es pot afirmar, però, que en aquests escassos dos anys no haguessin assolit el seu propòsit ja que Catalunya marítima és una obra d'obligada consulta si s'estudia la història marítima a la Catalunya posterior a la Primera Guerra Mundial: la construcció naval catalana, els vaixells, les drassanes o les companyies navilieres. Catalunya Marítima és el reflex d'un moment d'esplendor de la marina mercant catalana que entrà en crisi a partir, justament, del 1921 quan varen produir-se nombroses fallides d'empreses navilieres i es paralitzà la construcció de vaixells.


Catalunya marítima és una font d'informació essencial per conèixer la situació de les diverses línies marítimes catalanes tenint en compte que no s'ha publicat mai una monografia integral sobre la història de les navilieres catalanes, només hi ha monografies d'algunes companyies o d'històries d'àmbit local.

L'accés lliure i a text complet al patrimoni bibliogràfic marítim és un deure que teniem pendent amb els nostres usuaris. Aquest primer pas ha estat difícil i tot un repte que esperem que tingui continuïtat. Paral·lelament, per aquest mateix motiu, hem incoporat en el catàleg de la biblioteca els enllaços als exemplars dels llibres digitalitzats sempre que estan disponibles a internet. Aquí teniu un exemple.


Post escrit per Rosa Busquets, bibliotecària
Biblioteca. Museu Marítim de Barcelona

1 comentari :

Manuel C. ha dit...

Felicitats per l'esforç! Ja tocava veure la Catalunya Márítima en línia, després de tants anys... Serà molt útil pels investigadors i historiadors :)