Cultura del mar

El Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya acaba de publicar Cultura del mar, un recull de llibres, revistes i pàgines web de tema marítim.

El criteri per fer la tria de llibres i revistes havia de complir les següents condicions:
  • Ser de tema marítim
  • De caire divulgatiu tenint en compte que s'adreça a usuaris de biblioteca pública en general no pas a científics o públic especialitzat.
  • Disponibles en el mercat editorial.
Aquest darrer punt ha fet descartar alguns llibres marítims bàsics, a vegades editats no fa massa temps i de gran qualitat però que desgraciadament ja no es troben a la venda. Es podria afirmar que aquesta bibliografia és un reflex del que ofereix el mercat editorial. Potser caldria reflexionar-hi. Per exemple de fars o del mar en la pintura, no hi ha cap llibre divulgatiu a la venda a hores d'ara, n'havíem triat uns quants d'aquests temes i ens adonarem que ja estan descatalogats. Per la qual cosa no és una bibliografia ideal és, però, una guia pràctica, elaborada amb cura, els llibres han estat triats amb rigor.
L'experiència ha estat molt positiva. Ha estat fruit d'un treball col·laboratiu, hi hem participat diverses biblioteques públiques i, com a especialitzada, la biblioteca del Museu Marítim. Coordinades per Jordi Llobet del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya. Personalment he tingut el plaer de treballar colze a colze, però a distància, amb la Cristina González de la Biblioteca Comarcal de Blanes i ens hem donat ànims en moments crítics. He rebut ajuda, assessorament i orientació de moltes persones, segur que em deixaré algú, tot i així m'arrisco, del Museu Marítim els savis consells i bon criteri de l'Enric Garcia; la Dolors Bernal i la Sílvia Dahl han ajudat a la tria de fotos que il·lustren part de la Guia. El bibliotecari Manuel Campos -sempre virtualment alerta, capaç de trobar webs excel·lents- em va ajudar amb un gran nombre de recursos electrònics; l'Albert Pla també ens ha ajudat en els llibres de navegació així com els llibreters de la desapareguda Espai Mar. No puc deixar d'esmentar en Jordi Garcia, l'altra cara visible d'aquesta biblioteca, sempre disposat a donar un cop de mà i a escoltar-me en els moments que les ressenyes se'm resistien.

M'ha agradat col·laborar amb bibliotecaris, com a bibliotecària m'hi entenc, són gent seriosa, amb empenta i sempre a l'última. Com em deia fa pocs dies en Vicente Sanahuja de Vida marítima: "Me equivoqué de carrera, tenia que haberme hecho bibliotecario, como os envidio".

Us convidem a donar-hi un cop d'ull, si trobeu algun llibre, revista o recurs que us desperti la curiositat ens donarem per satisfets. No hi busqueu cap mena de favoritisme, d'intenció amagada. Ha estat feta amb imparcialitat i distància, com una pinzellada orientativa en un món apassionant com és el de la cultura del mar.

Esperem comentaris i suggerències.


Post escrit per Rosa Busquets, bibliotecària
Biblioteca. Museu Marítim de Barcelona

1 comentari :

Manuel C. ha dit...

Felicitats per la feina feta d'aquesta bibliografia bàsica, i gràcies per la teva citació. M'encanta col·laborar amb la Biblioteca MMB! :)