Tocat i enfonsat 4-6

Us convidem a consultar els quatre últims números de Tocat i enfonsat. En aquesta ocasió els companys de l'Arxiu del Museu Marítim han dedicat les Gotes d'arxiu al Vaixell Manuel L. Villaverde, la Corbeta Prado i el Vaixell San Agustín en les edicions 4, 5, i 6 del Tocat i enfonsat.

La primera de les embarcacions, el vaixell Manuel L. Villaverde, va pertànyer a la Compañía Trasatlántica i s'enfonsà en col·lisionar contra una roca durant un dels seus viatges entre Barcelona i Santa Isabel.
En aquesta quarta edició del Tocat i enfonsat trobem documentació referent a la investigació oberta per la Compañía Trasatlántica a més d'un telegrama realitzat abans de l'accident.


La cinquena edició del Tocat i enfonsat està dedicat a la corbeta Prado, vaixell que es va enfonsar a causa de les fortes ràfegues de vent que el van abordar mentre estava amarrat al Port de Barcelona. 
La documentació que podeu trobar en aquesta edició es refereix al procediment que es va portar a terme per a l'extracció del derelicte i una relació d'objectes que no es van aconseguir vendre en la subhasta realitzada posteriorment amb l'objectiu de cobrir les despeses generades. 


Per acabar, l'embarcació objecte de la sisena edició del Tocat i Enfonsat és el vaixell San Agustín que es va enfonsar a causa d'una col·lisió a Isla del Medio a l'estret de Magallanes (Xile) l'any 1900. Tot i que el capità va aconseguir salvar la tripulació i moure el vaixell fins amarrar-lo de proa i popa a terra, no va poder evitar l'enfonsament de l'embarcació. 
La documentació inclosa en el sisè Tocat i enfonsat és un croquis que mostra l'itinerari seguit pel vaixell durant l'accident.