Uros : els pobladors del llac


Ens traslladem fins més enllà de l'oceà, més concretament fins a Perú, per a presentar-vos unes creacions certament curioses de construcció naval. Es tracta de les barques anomenades Yampu.
DSCN1624
Una barca Yampu.

Per a poder veure navegar les Yampu s'ha d'anar fins al Llac Titicaca, el llac navegable més alt del món a 3.800 metres sobre el nivell del mar i visitar les Illes flotants dels Uros, una de les ètnies més antigues de Sud-amèrica.

Construides pels pobladors d'aquestes illes, que s'anomenen a ells mateixos Uros, les Yampu són barques fetes a partir de l'entrellaçat de totora, una planta que els pobladors de les illes extreuen del llac durant l'època de pluges. Aquesta planta es deixa assecar al sol i, gràcies a la seu alt nivell de flotabilitat, la poden fer servir per a confeccionar des de les seves barques, les petites cases on viuen, una gran varietat d'objectes d'artesania i, fins i tot, la propia illa on s'estableixen a viure (que té un gruix d'uns 3 metres i flota, literalment, sobre el llac).
DSCN1628
Una de les Illes flotants i les cases on viuen els Uros. Tot fet amb Totora.

Tot i que puguin semblar barques poc resistents, poden arribar a transportar fins a 20 persones en 2 nivells de seients. 

La comunitat dels Uros es distribueix en diferents illes dins el llac Titicaca. Són grups de persones reduïts, entre cinc i deu famíles per illa i porten una vida totalment fidel als seus avantpassats. Tot i que han anat incorporant elements actuals com pot ser l'electricitat, a partir de plaques fotovoltaiques que els hi permeten  tenir llum dins les cabanyes, la seva subsistència es basa en la pesca en el llac i el turisme, a través de visites i la venda d'artesania. 

El poble dels Uros i el seu entorn són un clar exemple d'aprofitament de la natura que ens envolta. 

Paisatge del Llac Titicaca.
Paisatge del Llac Titicaca

Amb aquest escrit Meritxell Barea -que està fent pràctiques del Grau d'Informació i Documentació- ha volgut compartir el seu viatge i les seves vivències amb tots vosaltres i, alhora, fer un homenatge a la natura presentant aquestes barques fetes artesanalment. Com ella diu: "Cal un passeig amb barques com aquestes per poder gaudir dels paisatges i les múltiples cultures que conté el nostre planeta".