Una selecció de models del Museu a l’Exposició Gent de Port, Barcelona 1980

Amb motiu de l’exposició Gent de Port. Barcelona 1980, oberta al públic des del 21 de setembre de 2012 al 6 de gener de 2013, el Museu Marítim de Barcelona exhibeix una petita mostra de models de vaixells representatius de la tipologia d’embarcacions que navegaven o atracaven als molls del port de Barcelona.

Els models que acompanyen la mostra fotogràfica contextualitzen la dècada dels 80 al port de Barcelona i formen part del fons patrimonial del Museu Marítim de Barcelona. La col·lecció de models que conserva el Museu està formada per més de 600 objectes de diferents tipologies, materials i procedències. Dins el fons, destaquen els models de drassana, els models de companyies navilieres dels segles XIX i XX, els models d’escoles de nàutica, els models exvots i els models de mig buc. La rica col·lecció de models de vaixells és una de les més interessants que custodia el Museu Marítim de Barcelona.

L’exposició exhibeix cinc models, concretament, un bot de pràctic, un canot, un bot de passeig, un bot de llum i un ferri. A finals de la dècada dels 80 era usual trobar aquestes embarcacions a la zona del Port Vell de Barcelona. El tràfic marítim modern amb embarcacions cada vegada més especialitzades i amb més eslora i calat feia necessari reutilitzar la zona portuària del Port Vell – es destinarà a usos lúdics, culturals i turístics- i crear una nova zona logística amb noves infraestructures i instal·lacions portuàries amb capacitat d’emmagatzematge, manipulació i distribució de les mercaderies.

Model de bot de pràctic. MMB. Autor model: M. Sastre Carreras, capità. Foto: Dolors Jurado.
Característiques: vegeu nota*
Si voleu saber més sobre aquest fons podeu consultar a la Biblioteca del Museu el llibre Vapors de la col·lecció patrimoni. Pel que fa a altres embarcacions de propulsió a vela consulteu el llibre Velers. El Museu Marítim de Barcelona i Angle Editorial varen impulsar la col·lecció “Patrimoni Marítim” amb l’objectiu de reivindicar i donar a conèixer el patrimoni marítim de la Mediterrània. Cada volum analitza en profunditat un tema i inclou, al final, un catàleg amb els objectes que la institució conserva dins el seu fons de col·lecció.

* Representació d'una embarcació construïda a les drassanes Cardona l'any 1936. Embarcació de petites dimensions, petites cornamuses a coberta, grans defenses i una P blanca sobre un quadrat blau a proa. Sobre coberta apareix diferenciades tres parts: una cabina a proa per a aixopluc del pràctic, una part central pel motor i una cabina a proa pel patró. Portes als dos costats i candelers per subjectar-se.