Narcís Monturiol

Dilluns 23 de novembre es va inaugurar l’exposició Immersió al Museu Marítim de Barcelona que restarà oberta fins al 30 de maig del 2010. Aquesta mostra forma part dels actes de commemoració de l'Any Monturiol que també inclou una altra important exposició, Narcís Monturiol. Una veu entre utopia i realitat, i que es pot visitar al Museu de l’Empordà de Figueres. Mentre l’exposició del MMB se centra en la navegació submarina a l’exposició de l’Empordà s’ofereix la vessant ideològica, utòpica d’en Narcís Monturiol.
El fet més destacat i original de l’any Monturiol ha estat la construcció d’un submarí científic batejat amb el nom d’Ictineu 3. Aquest submarí s’està construint a la drassana de les Drassanes de Barcelona, fins i tot des del carrer podeu veure l’evolució del submarí gràcies als finestrals de l’edifici. Aquest projecte ha estat fruit de la tenacitat de Pere Forès que des de petit se sentia fascinat per la navegació submarina i ara ha vist com el seu somni de construir un submarí es feia realitat.
Amb motiu d’aquesta exposició a la Biblioteca del Museu Marítim exposem una mostra de la bibliografia sobre Monturiol (llibres, articles de revista i un DVD).
Monturiol a la Biblioteca del MMB
Bibliografia sobre Narcís Monturiol
Com a complement trobareu una guia temàtica que inclou tota la bibliografia esmentada i els recursos més interessants (webs i videos) que es troben a internet que hem agrupat també al Diigo de la biblioteca.

A la web de l’Any Monturiol hi ha diversos documents digitalitzats de Narcís Monturiol i alguna de les seves obres obres es troben també a internet:

Per acabar us mostrem una presentació que vam fer per Sant Jordi del 2007 on relacionàvem els pensaments i obres de tres personatges visionaris, curiosos defensors de les seves idees, la llibertat i la justícia.

1 comentari :

ROSA ha dit...

He trobat dos blogs que han esmentat últimament la figura de Monturiol:
Narcís Monturiol entre utopia i realitat http://www.regibloc.cat/narcis-monturiol-una-veu-entre-utopia-i-realitat.html
El somni de Monturiol de Matthew Stewart http://blocs.lescorts.cc/cienciamllongueras/2009/11/30/el-somni-de-monturiol-de-matthew-stewart/