Les Glénan

Després d'un fantàstic any lector - a Pinterest trobareu els llibres que vàrem llegir el 2015-2016 - comencem una nova temporada del Club de lectura de la Biblioteca del Museu Marítim.

A la primera sessió del Club hem comentat Muerte en las Islas" de Jean-Luc Bannalec, autor alemany d'origen bretó.
Benvinguda al Club de Lectura 2016-2017
Els punts forts de la novel·la són les descripcions de les illes Glénan, el caràcter dels bretons, la seva cultura, les seves tradicions. Alguns assistents, però, van trobar excessives les descripcions.

El seu punt més fluix -en el qual varen coincidir gairebé tots els participants al Club- és que com a novel·la policíaca és fluixa, la trama no queda ben teixida i abusa dels tòpics dels detectius d'altres novel·les (obsessió per la investigació que el fa oblidar el tracte amb les persones que l'envolten començant per als més propers, la mala relació amb l'autoritat, maníac del cafè). L'acció transcorre en tres dies intensos, l'autor desplega un munt de trames i  personatges sospitosos. Els membres del club de lectura van trobar semblances amb Perry Mason, Montalbano, Wallander però sense una trama ben lligada.

Bannalec mostra massa personatges i temes i, en canvi, no acaba d'aprofundir-ne cap, una pinzellada de corrupció política relacionada amb urbanisme i barrejada de defensa del medi ambient, naufragis i tresors amagats, institucions amb interessos foscos... per després, al final, ser temes superficials i totalment irrellevants per al desenllaç. 

Potser el millor, el final obert a diferents interpretacions...

Què hem après? Hem après a col·locar l'arxipèl·lag de les Glénan al mapa i a conèixer-les una mica. Hem après que hi ha una escola de nàutica -creada fa més de mig segle- d'esperit lliure, oberta a qui vulgui aprendre a navegar, gens elitista. Hem sabut com d'aïllats queden els habitants i visitants d'aquestes illes quan hi ha tempesta i que mai no s'ha de perdre el respecte a la mar per molta experiència en navegació que es tingui.


El curso de navegación de Glenans
L'autor ha aconseguit que tots consultéssim mapes i cartes nàutiques per trobar les Glénan.

Com a cada sessió del Club de lectura la biblioteca ha  preparat un expositor amb llibres i revistes relacionades amb el tema del llibre. En aquest cas s'han escollit llibres sobre navegació amb mal temps, llegendes marítimes bretones, articles de la revista Chasse Marée dedicats a la història de l'escola de navegació que apareix a la novel·la i altres de relacionats amb vaixells o de l'entorn d'aquestes illes. També s'exposa un exemplar del llibre El Curso de navegación de Glenans -un clàssic reeditat un munt de vegades- que és un manual completíssim de tot el que un navegant ha de conèixer per navegar.

Quedem per al proper 26 de novembre, propera sessió del club de lectura per comentar Piratas y mar azul d'Arthur Conan Doyle.