Rèpliques, pescadors, arqueologia nàutica, pirates i ... Sumaris 33, 34, 35

Us presentem els Sumaris de revistes 33, 34 i 35.
L'Hermione
Tot el procés de construcció de l'Hermione
En el 33 i el 34 hi ha dos articles dedicats a la primera navegació de la fragata  L'Hermione construïda a Rochefort durant 17 anys. Tant l'article de Neptunia 276 com el de Chasse-Marée 264 estan il·lustrats amb fotografies espectaculars i els dos narren la vida a bord durant aquest primer viatge. L'Hermione és una rèplica d'una fragata que va navegar entre 1779 i 1793
A la Biblioteca podreu consultar els articles "En mar à bord de la frégate l'Hermione" aparegut a Neptunia, l'article de la Chasse-Marée: "Les premiers bords de l'Hermione" però també el llibre L'Hermione : une frégate pour la liberté.

Del Sumari 35 val la pena destacar:

El número 17 de la revista Blanda editada per l'Arxiu Municipal de Blanes. A l'apartat Biografies tres dels quatre articles estan dedicats a testimonis de gent de mar:
- "Memòria d'una pesquera especial" recorda quan, als anys 50, els pescadors blanencs explicaven històries, per exemple la vegada que van pescar un gran tauró, sa llúdria o marrajo en castellà. La narració ens pot recordar la història d'El Vell i la mar de Hemingway.
- "Tota una vida en marc : pesqueres, arts i ormejos del s. XX a Blanes" Són les memòries d'un pescador, de com pescava, de com era la vida del pescador, dels diferents tipus de pesca que ha conegut. És un article molt bonic ja que el mateix pescador l'il·lustra amb dibuixos molt explícits i bells.
- "Josep Buchet Roca: cantar i repartir peix" és una entrevista a un peixater, els seus avantpassats i sobre la seva vida anant a vendre peix als pobles de l'interior.

Els articles de la revista Neptunia número 275:
- "Restauration de la demi-coque de la barque latine l'Hirondelle" 
- "Le projet "Prôtis" et le Gyptis : de l'épave à la réplique navigante d'un bateau grec du VIe siècle av. J.-C." Sobre la descoberta a Marsella de vaixells grecs. Trobareu més informació en el  post de bitacolammb de juliol del 2014

Wooden Boat 243: "A Strip-Built Baidarka" La construcció d'un caiac detallada pas a pas.

Veure Sumaris 33
 A l'International Journal of Nautical Archaeology es recullen els resultats d'estudis sobre construcció naval a través de les interpretacions que es deriven de les restes trobades en diverses excavacions arqueològiques. Del número d'aquest mes de març destaquem:

- "Did the Ancient Egyptian Ships have keels? The evidence of Thonis-Heracleion Ship 17". Debat sobre la presència o no de quilla en la construcció dels vaixells de l'antic Egipte. Les teories són exposades amb l'ajuda dels materials extrets de les excavacions a Thonis-Heracleion.
- "Practical knowledge in the Viking Age : the use of mental templates in clinker shipbuilding" sobre la tradició de construcció en "tingladillo" a l'Escandinàvia medieval que es feia a ull. No hi havia plànols sinó models mentals que es transmetien oralment.

Veure Sumaris 34
També hi ha un article que tracta dels resultats d'una excavació d'una coca del segle XIV a Flandes. Un altre sobre el navili Northumberland naufragat al sud d'Anglaterra el 1703 inclosa la recuperació  i estudi de les sínies que accionaven les àncores. O un article dedicat a un vaixell fluvial de rodes d'Oklahoma que reprodueix en unes il·lustracions la màquina de vapor i les rodes de paletes del vapor Heroine (1832-1838).
Veure Sumaris 35
La Ships Monthly d'abril commemmora els 175 anys de la Cunard. I a l'article "World navies 2015" fa un repàs als nous vaixells de les principals potències navals mundials.

Per acabar destaquem "Piratería en el Golfo de Guinea" publicat als Cuadernos de pensamiento naval, on l'autor exposa els motius que avui en dia porten a practicar la pirateria. Mostra les diferències entre la forma d'actuar i la finalitat que persegueixen els pirates i proposa una sèrie de mesures per tractar de solucionar el problema.

Com que potser vosaltres triarieu altres articles us deixem tots els sumaris aquí al costat.



Post escrit per Rosa Busquets, bibliotecària
Biblioteca. Museu Marítim de Barcelona