Lectures refrescants

Hem triat uns quants llibres que no fa massa que són a la Biblioteca i que us proposem com a companys de viatge, per llegir a l'ombra o en un indret traquil i refrigerat.

 1 Demana'l

1. Els Banys de mar de Catalunya / Mercè Tatjer

Aproximació a la història del litoral català com a espai d'oci amb especial èmfasi en les pràctiques dels banys de mar entre principis del segle XIX i finals del XX. Els clubs, els balnearis, les platges, les ciutats de vacances, el turisme, la desaparició dels establiments tradicionals. 
Demana'l
2. Club Nàutic Llafranc

L'any 1963 naixia el Club Nàutic Llafranc. Amb motiu del seu 50è aniversari el Club publica un llibre commemoratiu que repassa la seva història des de la seva fundació a la platja de Llafranc. És un llibre profusament il·lustrat i bellament acabat, amb una caixa que li fa de funda i un disseny cent per cent nàutic. 


Quan marxeu de vacances, us agrada endur-vos un llibre situat en aquell indret?
Demana'l
Demana'l


Si és així i aneu a Port de la Selva us suggerim
que ens demaneu:

 3. Petites històries en blau marí

Amb llegendes, anècdotes i costums del passat del Port de la Selva. Històries de barques, de peixos de racons, de bandolers, d'aventures, d'homes que lluitaven contra les adversitats i que alhora gaudien de la seva vida senzilla.4. Escorbuto / Stephen R. Bown

Per endinsar-se en la dura vida a bord d'un veler del segle XVIII i conèixer com es va aconseguir posar remei a aquesta terrible i devastadora malaltia. És una obra que barreja el relat històric i l'aventura. El mateix autor expresa que la pretensió del llibre no és ser un tractat acadèmic sinó una obra de divulgació popular. Tot i així compta amb uns apèndixs complementaris molt interessants entre ells un de suggeriments bibliogràfics comentats per ampliar la lectura, enfocats a cada un dels temes tractats, i un ampli llistat bibliografic.


5. Buena suerte, mala suerte

La crònica de la regata oceànica amateur Gran Prix de l'Atlàntic, entre Cadis i Santo Domingo, a la qual va participar l'autor amb tres amics navegants. Podeu trobar informació adicional a la pàgina web:


6. Far Tortuga / Peter Matthiessen

Escrita l'any 1975 fins al 2012 no s'ha publicat en castellà. És la història de nou homes que s'embarquen en un vaixell per pescar tortugues, saben que és la darrera vegada que es guanyaran la vida com a tortuguers. El viatge estarà marcat per l'obscur temperament del capità i per les vivències i experiències que acumulen tots ells. Mentre el llegim nosaltres també participem d'aquestes històries. Amb un final poètic.Demana'l

7. Nosotros los navegantes / David Lewis 

Sabreu com navegaven a la Polinèsia. Amb moltes il·lustracions i diagrames per entendre les tècniques habituals. El fenomens oceànics emprats per tal de posicionar-se, l'experiència de navegar usant aquestes habilitats, les estrelles de referència, el comportament de l'onatge oceànic. David Lewis va portar a la pràctica aquestes destreses, aquesta saviesa heretada generació a generació, i les plasmà en aquest llibre.


Demana'l

8. Azul profundo / Jacinto-Nena Viladomiu

Tal com diu el subtítol són les vivències de viatge des de la coberta d'un veler. Ha estat la millor manera que han trobat els autors per compartir els records i els sentiments que experimenten vivint al mar. La fascinació per una vida lenta i senzilla, el dia a dia a bord d'un vaixell. Un vida plena de coneixences. Han navegat i s'han deixat seduir per tots els indrets del globus i per tots els oceans.
9 Demana'l
9.  Planet Ocean

En aquest cas tenim una triple recomanació. El DVD que us mostrem del film documental Planet Ocean: 93 minuts d'imatges extraordinariament belles dels oceans. El llibre del mateix títol. I l'exposició fotogràfica Planeta Oceà que podeu visitar al Museu Marítim fins al 29 de setembre

La finalitat comuna que tenen aquestes tres propostes és mostrar la bellesa dels oceans i dels éssers que hi viuen i fer palès que és essencial i imprescindible viure en harmonia amb aquesta fràgil naturalesa


10 Demana'l


10. El Gran mar / David Abulafia


Una història de la Mediterrània des de l'inici de les civilitzacions fins ara. Descriu la gent, els pobles, els processos i els esdeveniments que han transformat tot o gran part de la regió mediterrània. Una manera molt vàlida de conèixer els nostres origens i potser entendre millor el nostre present. 
Trobareu totes les novetats de l'any al catàleg de la biblioteca, com sempre ordenat pel llibre acabat de catalogar a la primera posició, és una manera de estar al dia de les noves adquisicions.

Per altra banda teniu la majoria de les cobertes dels llibres que han ingressat a la biblioteca durant el 2013 al Pinterestuna manera amable i amena de triar i remenar.

Us animeu a demanar-ne algun?


Post escrit per Rosa Busquets, bibliotecària
Biblioteca. Museu Marítim de Barcelona