Jornada de Fotografia a Museus i Arxius. Conclusions

A la Jornada del 25 d'octubre organitzada per l'Arxiu Fotogràfic del Museu es va arribar a les següents conclusions:
  • En primer lloc, cal destacar la necessitat de detectar quins són els problemes de gestió que pateixen els tècnics de la fotografia a les institucions públiques.
  • En segon lloc, a l'apartat Què podem fer perquè siguin visibles les nostres col·leccion fotogràfiques? es fa palès que hi ha un marc legal que no facilita la difusió del gran nombre de fotografies que com a responsables de patrimoni han de gestionar.
  • En tercer lloc, es va concloure que si no existeix un estudi i una documentació dels fons fotogràfics difícilment podrem fer-ne difusió.
  • I finalment, cal apostar per un treball corporatiu que estalvïi costos i temps i que permetrà unificar criteris de descripció i requisits tècnics estandaritzats.
Les presentacions i el resum de les jornades, que no ha estat possible penjar al web del Museu, les trobareu a:
  1. Resum de les ponències de la Jornada de Fotografia a Museus i Arxius
  2. Conèixer, utilitzar i difondre continguts amb llicències Creative Commons d'Ignasi Labastida i Juan
  3. Eines que ofereix MuseumPlus per documentar col·leccions
  4. Metodologia i paràmetres de preservació digital de David Iglésias Franch
  5. Preservació i difusió de fotografies mitjançant repositoris de Gorka Roldan i Ricard de la Vega
  6. Els drets d'autor. Visió d'un fotògraf profesional de Pep Parer
  7. Reflexions i perspectives de futur de la fotografia a Catalunya de Laura Terré Alonso
Per a qualsevol incidència, dirigiu-vos, si us plau, a Silvia Dahl.
Aquesta trobada té la voluntat d'esdevenir una plataforma de debat i ser un punt de partida per a posteriors taules de treball.

Agraïm l’interès que varem mostrar un ample ventall de professionals: conservadors, tècnics de museus, documentalistes, bibliotecaris, restauradors, arxivers, historiadors, fotògrafs, assessors jurídics, tècnics informàtics i gestors culturals. Per centres, varen seguir la Jornada: arxius fotogràfics, museus privats i públics de gènere molt divers, centres de documentació, arxius històrics, ajuntaments, biblioteques, empreses de tractament digital de la imatge, empreses de gestió cultural, centres d’estudis marítims, fundacions privades, centres de recerca i universitats.