Jornada sobre la fotografia a museus i arxius

Des del Centre de Documentació Marítima- Arxiu Fotogràfic del Museu Marítim de Barcelona (MMB), s’ha organitzat una Jornada sobre la fotografia a museus i arxius: Explotació de les col·leccions fotogràfiques: límits i possibilitats, que tindrà lloc el 25 d’octubre de 2011, a la Sala d’Actes del Museu.

Aquesta trobada està adreçada a professionals — conservadors, documentalistes, bibliotecaris i arxivers —, que vulguin definir una política d’actuació comuna davant els nous reptes en la gestió del patrimoni fotogràfic. Aquesta jornada pretèn ser un lloc d'intercanvi d'experiències per a futures reunions de treball sobre la gestió de fons fotogràfics.

Us avancem el programa de la Jornada, per tal que tingueu la informació disponible:
PROGRAMA
9.00h Acreditacions
9.30h Presentació de la jornada. Roger Marcet i Barbé, director general del Museu Marítim de Barcelona
MATÍ: Què podem fer perquè siguin visibles les nostres col·leccions fotogràfiques?
10.00h El marc legal. Límits i possibilitats. Josep Cruanyes Tor (advocat, especialista en drets d’autor i patrimoni cultural)
10.45h Reflexions i perspectives de futur de la fotografia a Catalunya. Laura Terré Alonso (historiadora de la fotografia)
11.30h Pausa-café
12.00h Els drets d’autor des de la visió d’un fotògraf. Pep Parer Farell (fotògraf i conservador de col•leccions fotogràfiques)
12.45h Les llicències Creative Commons: una opció de difusió on-line. Ignasi Labastida i Juan (responsable Creative Commons a Espanya)
13.00h Taula de diàlegs – El paper dels centres culturals públics. Josep Cruanyes Tor, Laura Terré Alonso, Pep Parer Farell, Ignasi Labastida i Juan. Moderador: Enric García Domingo (cap del Centre de Documentació Marítima del Museu Marítim de Barcelona)
14.00h Pausa
TARDA: Conservar i documentar per difondre. Del teu PC al repositori comú
16.00h Metodologia i paràmetres de preservació digital. David Iglésias Franch (tècnic d’arxius del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge, CRDI)
16.30h Preservació i difusió de fotografies mitjançant repositoris. Gorka Roldan i Betlla (coordinador de Projectes del Centre de Serveis Científics i Acadèmics, CESCA) i Ricard de la Vega (cap del Servei de Portals i Repositoris CESCA)
17.00h Un projecte integrador en la gestió de la fotografia. Fina Solà i Gasset (Arxiu i Gestió Documental. Diputació de Barcelona) i César de los Santos Villodres (Projectes de Sistemes d'Informació. Diputació de Barcelona)
17.30h Eines que ofereix Museum Plus per documentar les col•leccions. Esther Martos Moreno (tècnic de Zetcom)
18.00h Taula de diàlegs. Una gran fototeca comuna? David Iglésias Franch, Gorka Roldan i Betlla, Ricard de la Vega, Fina Solà i Gasset, César de los Santos, Esther Martos Moreno. Moderadora: Silvia Dahl Termens (conservadora de l’Arxiu Fotogràfic del Museu Marítim de Barcelona)
19.00h Conclusions i cloenda
Preu de la jornada: 60 euros
Destinataris: tècnics i professionals de museus i arxius que custodien col•leccions i fons fotogràfics
Inscripcions en la web: http://www.mmb.cat/
Places limitades.

Per a qualsevol aclariment i informació addicional podeu adreçar-vos a l'Arxiu Fotogràfic — Centre de Documentació Marítima del MMB.

Us hi esperem!

2 comentaris :

David Gonzàlez Ruiz ha dit...

Molt bona iniciativa, però per a poder tenir l'abast que preteneu ("definir una política d’actuació comuna davant els nous reptes en la gestió del patrimoni fotogràfic") hauria de ser gratuïta.

Amb els temps que corren no hi serem tots els que som o ens agradaria ser-hi.

Biblioteca MMB ha dit...

Moltes gràcies David per les teves paraules. Has de saber que l'import d'aquesta jornada és inferior al preu estipulat als preus públics del MMB ja que som conscients que el moment actual el és difícil. I, a més, conscients de la problemàtica que planteges, estem estudiant la viabilitat d'emetre la sessió via internet en directe o un cop finalitzada.