Comerma : un enginyer de l'Armada

Comerma / Jaume Rodon i Joan Prados
Aquest matí, Joan Prados, coautor del llibre Comerma : un enginyer de l'Armada en el segle de les llums, ens ha fet donació d'aquest llibre i ens ha explicat que el presentaran divendres 16 de març al Centre de lectura de Valls, entitat amb 150 anys d'història.

Andreu Avel·lí Comerma i Batalla, soci d'honor del Centre, és un personatge desconegut a Catalunya. Desenvolupà la seva tasca principalment a El Ferrol. La seva obra d'enginyeria més important va ser el Dique de la Campana inaugurat el 1879, encara en funcionament.
Projectà el ferrocarril per sota l'estret de Gibraltar que mai no es va arribar a realitzar.
També és autor del Curso práctico de construcción naval, el podeu consultar a la nostra Biblioteca. També hi trobareu l'article que li dedica Xavier Moreno a la Revista de Historia Naval El ingeniero naval Andrés A. Comerma Batalla (1842-1917)

La intenció dels autors del llibre és "divulgar la figura de Comerma en els vessants científic, industrial, polític i humanista dins d'un escenari apassionant com és el de la segona meitat del segle XIX i començament del XX". 

La lectura de llibres sobre personatges capaços d'interessar-se per temes tan científics com humanístics,  en àmbits molt diversos, aporta una lliçó de vida a qui s'interessa per ells. Sorpren la capacitat que tenen de treure profit del temps. Porten a terme tantes activitats que sembla que visquin jornades de 48 hores. M'ha recordat Narcís Monturiol o Pérez del Río.

Els autors han consultat també la correspondència que Comerma va intercanviar amb Narcís Oller per aprofondir en el coneixement d'aquest humanista. Aquesta correspondència es troba a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

Presentació del llibre a càrrec dels seus autors:
Lloc: Centre de lectura de Valls, c/ de la Cort, 44
Dia: 16 de març, 19:30 hores