Enric Siches i Pau Ribé

En les darreres setmanes hem perdut dos col•laboradors del Museu que, a més a més d’amics, havien fet interessants donacions a la Biblioteca, l’Enric Siches i en Pau Ribé.
L’Enric Siches era un referent al port de Barcelona, on havia treballat des d’abans de la guerra civil i, per tant, havia estat testimoni de moltes dècades de treball i de canvi. Alguns anys enrere ens va fer donació de part del seu arxiu personal, amb documents molt interessants sobre els inicis del tràfic de contenidors a casa nostra, una aventura que ell va protagonitzar en primera persona. Fa pocs mesos ens va fer arribar la seva col•lecció de novel•les de tema marítim, la major part d’elles en anglès. Amb aquestes obres aprenia un idioma necessari per a la seva feina diària amb l’America Export Lines, i també donava sortida a la seva passió per la mar i les seves històries.
En Pau Ribé era un dels millors modelistes navals del país, especialitzat en reproduccions a escala de vaixells del món antic. Havia col•laborat amb el museu en diverses ocasions, ja que alguns dels seus models havien estat exhibits en exposicions temporals. A més a més, de la seva mà es va incorporar a la Biblioteca una col•lecció completa de les novel•les de Patrick O’Brian tal i com us vàrem informar a través d'aquesta bitàcola el passat 7 de maig.
En ambdós casos varem rebre amb satisfacció la incorporació d’aquests llibres, ja que que tenim un gran interès en completar les col•leccions bibliogràfiques relacionades amb la literatura que tenen en la mar i en els vaixells la seva font d’inspiració. És un error considerar que una Biblioteca especialitzada com la del Museu Marítim de Barcelona només ha d’aplegar llibres d’història, manuals de navegació o en general obres considerades “serioses”. Sovint les obres marítimes de ficció són referència imprescindible per a l’estudi de la vida a bord dels vaixells. També la literatura, i fins i tot el còmic, han de tenir el seu lloc en una biblioteca que aspira a ser el millor referent per a conèixer el passat i el present de les activitats marítimes, però que també ha de documentar la influència del mar en totes les vessants humanes, sigui l’art, la literatura, l’imaginari popular, el cinema, etc.

Enric Garcia Domingo

3 comentaris :

Anònim ha dit...

Tristes notícies aquestes.

Vaig tenir la sort de poder conèixer a l'Enric amb motiu d'un reportatge sobre el Port de Barcelona a «Thalassa». Una de les coses que no sé si coneixeu d'ell és que va ser el responsable de coordinar l'estada al Port de Barcelona del primer mercant a propulsió nuclear, el «Savannah», en la visita que va fer el mes de novembre de 1964. Imagineu el que l'Enric va haver de bellugar en aquella visita: temes de seguretat, protocols, visites a bord de personalitats... Si entreu a l'hemeroteca de «La Vanguardia» en podreu veure les cròniques i fotos d'aquells dies.
A en Pau no el vaig conèixer de tant a prop, però sigui com sigui, la gent de la mar estem, doncs, una mica més orfes.
Josep-Anton

Grelda ha dit...

Estoy leyendo la sexta novela de O'Brian que ha donado el Sr. Ribé, y me apena recibir estas noticias. Sin ese gesto desinteresado, yo no habría tenido la oportunidad de disfrutar del universo Aubrey-Maturin, ni de aprender amenamente términos como vergas, trinquete, mesana, palo mayor, entre muchos más.

Enric Garcia ha dit...

Josep-Anton,
Gràcies pel teu comentari i per la informació que ens dónes. Per cert que sobre el Savannah l’Enric Siches va presentar una comunicació al II Congrés d’Història Marítima de Catalunya, el novembre del 2004. Després va fer donació al Museu Marítim de Barcelona d’una carpeta amb la documentació que conservava sobre aquest assumpte. Si algú la vol consultar aquesta és la referència:

nom_fons= Col•leccions
num_registre= 2825
codi_serie= 04.02
serie= Companyies navilieres i embarcacions
titol= [Documentació relativa a les recalades del Nuclear Ship Savannah al port de Barcelona]
descripció= Retalls de premsa, dades tècniques, plans operatius i de seguretat, circulars, correspondència, fotografies .- Anglès i castellà.- Imprès, mecanografiat i manuscrit.- Originals i còpies.- 7 carpetes amb documentació relacionada amb la primera recalada i 4 carpetes amb documentació relacionada amb les catorze recalades posterior.
dates_extremes= 1964 - 1968

A més a més, tenim al museu un magnífic model del Savannah, que té el número d’inventari 11519.