![]() |
Segle XIX (paper) Segle XXI (en línia) |
![]() |
Segona edició (May 1807) |
Nathaniel Bowditch (1773-1838) el va signar per primer cop al 1802. Bowditch, amb formació matemàtica autodidacta, feia servir les taules de John Hamilton Moore titulades Practical Navigator mentre anava embarcat com a segon oficial. Va ser llavors que va adonar-se que els càlculs tenien errors (uns 8.000 errors!) i va participar en l'edició corregida de 1799. Dues edicions més tard (1802) l'editor va considerar que Bowditch havia fet tants canvis en l'obra, tan acurats i precisos, que ja el va fer aparèixer com a autor.
Bowditch tenia un talent especial per al càlcul mental i molta paciència, Number Man li diuen també. Era molt metòdic en tot el que feia. Al 1803 va deixar la mar per treballar com a Inspector of Journals a l'East India Marine Society, a Salem, però va continuar actualitzant l'obra tota la seva vida. I va aplicar la seva passió pels nombres també en la seva tasca administrativa creant codis i formularis per sistematitzar el treball.
També cal destacar la seva tasca com a traductor i anotador de l'obra de Pierre Simon Laplace Mécanique Céleste.
L'East India Marine Society avui és la seu del Peabody Essex Museum.
A la Biblioteca del Museu tenim la segona edició del New American Practical Navigator (1807), la tercera (1811), la de 1962 i la del 2017 ja en format pdf que us podeu descarregar també per internet.
Aquesta edició en línia és la primera que no s'edita en paper i si consulteu el sumari veureu que és completíssima ja que inclou meteorologia, oceanografia, hidrografia, geodèsia, navegació polar i d'emergència, glossari de navegació, cartografia digital i navegació electrònica.

És curiós llegir al pròleg de la segona edició (1807) com Bowditch es defensa de les crítiques del seu rival, Andrew Mackay, que l'acusava de poc rigorós i d'errors en l'edició de 1802. Bowdicht esmena errors en la nova edició de 1807 i respon en el seu pròleg detallant alguns dels errors que Mackay havia comès en l'obra "rival" Complete Navigator (1804) editada a Londres.
Però, ara, després de tants anys, encara serveix aquesta obra? Doncs sí, és el llibre de navegació més complet i actualitzat, és "l'obra de referència" de navegació astronòmica per excel·lència.
I per acabar, aquí teniu diversos recursos per si voleu aprofundir en el tema:
La biografia, l'obra, les seves activitats professionals i els seus treballs científics
Sobre American Practical Navigator
Existeix una novel·la juvenil sobre la infantesa de Bowditch: Carry on Mr Bowditch
I dos articles apareguts l'any passat en dues revistes que rebem a la biblioteca: Revista General de Marina i Sea History:
Jar Torre, Luis. "Libros y revistas". Revista General de Marina (Diciembre 2017), p. 1042-1044
PlakinsThornton, Tamara. "A New Look at Nathaniel Bowdicht, Nineteenth-Century America's Numbers Man". Sea History 160 (Autumn 2017) p. 24-27