IV Congrés de la Mediterranean Maritime History. Barcelona 2014

7-9 May 2014 Barcelona
4th Conference Barcelona 7th-9th May 2014
Barcelona és una ciutat marítima i portuària. No es pot comprendre el seu present ni pensar el seu futur sense el mar. Més de dos mil anys d'història vinculada al mar han generat una cultura i un patrimoni que l'MMB preserva i difon. Aquesta és la nostra missió principal així com la promoció de la recerca i la creació de coneixement. Per això és un honor acollir el IV Congrés de la Mediterranean Maritime History Network.

La Mediterranean Maritime History Network constituïda a Malta l'abril del 2001 té com a focus d'investigació els diferents aspectes de la història i la cultura marítima des del s. XIII fins a l'actualitat: recursos naturals, ports, comerç marítim, diplomàcia, art i cultura, poder naval, cors i pirateria, projecció ideològica, ciència i tecnologia, lleure i turisme, etc.

S'han celebrat tres congressos. El primer va tenir lloc a Valetta (Malta) l'any 2002. El segon a Messina/Taormina (Itàlia) l'any 2006. El tercer a Izmir (Turquia) l'any 2010. L'MMB s'integrà a la xarxa el 2002 i a la clausura del Congrés del 2010 vam oferir la ciutat de Barcelona com a seu del quart congrés que se celebra aquesta setmana.

La nostra és una aposta a llarg termini que ultrapassa la celebració del IV Congrés. Per una banda, pensem que l'MMB pot esdevenir en el futur un punt de referència per als historiadors del nostre país, un punt de trobada que mira més enllà de la Mediterrània. Per altra banda, volem potenciar encara més el paper del Museu i els seus recursos com a motor de recerca en el camp de la història i la cultura marítima. Tot i que la recerca forma part del mandat del Museu no som una universitat o un centre d'estudis i, per tant, el nostre rol ha de ser diferent. El nostre potencial rau en el poder de comunicar, de crear un vincle entre els productors de coneixement i el gran públic. Podem i volem ser punt de trobada entre el món acadèmic i els destinataris finals, la societat, usant un llenguatge diferent.

És un plaer per a nosaltres acollir un col·lectiu de persones que, de ben segur, visitaran Barcelona amb una mirada diferent, des de la comprensió del valor que té el fet marítim en la història dels pobles. El mar uneix i separa alhora i un congrés com el que celebrem aquesta setmana ha d'unir-nos a través del coneixement. Els darrers anys hem fet un esforç enorme per recuperar i restaurar les Drassanes Reials de Barcelona, un tresor arquitectònic i símbol del passat marítim de Barcelona i del nostre país. Acollir a les seves naus un congrés d'història marítima centrat en la Mediterrània és una bona manera d'omplir de vida aquest antic arsenal.

Durant tres dies compartirem temps i espais més de 130 persones vingudes de diferents indrets (Espanya, França, Malta, Itàlia, Alemanya, Grècia, Regne Unit, Països Baixos, Estats Units, Canadà, Israel, Turquia, Romania, Ucraïna, Croàcia, Portugal, Austràlia, Noruega i Suècia). La varietat de participants aportarà diferents punts de vista i l'oportunitat d'intercanviar coneixement i de fer amistats. Estem segurs que el resultat científic de la trobada serà satisfactori per a tothom i esperem que aquesta experiència deixi un bon record a tothom.

Podeu consultar el programa

Post escrit per Rosa Busquets, bibliotecària
Biblioteca. Museu Marítim de Barcelona