Sumaris de revista 25

Revistes de la Biblioteca del Museu Marítim
Consulteu els sumaris
D'aquest recull de revistes avui destaquem els següents articles:
  • Coneixem realment els oceans? La deforestació dels boscos del mar com a exemple. Atzavara 22
Els científics de l'Institut de Ciències del Mar, Josep M. Gili i Begoña Vendrell ens alerten del desconeixement que es té dels boscos del mar. Des de la superfície del mar no podem veure què ens amaga el fons. Una de les causes fonamentals de la sobreexplotació i deteriorament dels mars i oceans  per part de la humanitat ha estat el desconeixement d'aquests ecosistemes. Els autors ens expliquen com són, com es formen i la funció ecològica dels boscos animals http://www.scn-mm.cat/atzavara/pdfs/atz22061.pdf

    http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AKruzenstern_-_Brest_2008.jpg
    By Fanny Schertzervia Wikimedia Commons
  • À bord du Kruzenshtern. Chasse-Marée 257
Crònica de la primera etapa de la regata Tall Ships 2013 de Barcelona a Toulon a bord de l'espectacular vaixell escola rus de quatre pals Kruzenshtern construït a Alemanya i botat el 1926 amb el nom de Padua. Una mostra de vida a bord en ple segle XXI en un vaixell a vela.


  • The Digitization of the Board of Longitude Archives. Mariner's Mirror (February 2014)
S'explica el problema de la longitud i el producte del projecte de digitalització de tot el material que va servir per aconseguir mesurar la longitud i que ara forma part de la col·lecció digitalitzada disponible en aquesta magnífica pàgina web http://cudl.lib.cam.ac.uk/collections/longitude
  • Bakhuizen, témoin de la vie maritime du Siècle d'or hollandais. Neptunia 273 (Mars 2014)
Ludolf Bakhuizen - Ships on a Stormy Sea, 1698 - Google Art Project
Ships on a Stormy Sea, 1698
En el número 273, la revista de l'associació d'amics del Museu de la Marina de París publica un article sobre l'obra del pintor de marines Ludolph Bakhuizen (1631-1708) , és una mostra de bells gravats que l'artista executava amb gran detall i realisme. És per això que molt sovint els seus dibuixos s'han fet servir per identificar els diferents tipus d'embarcacions holandeses.
Si cliqueu la llegenda de la foto accedireu a detalls del gravat, forma part del Google Art Project.


  • Un bocí de Roma sota el mar : un tresor arqueològic emergeix de la costa d'Alacant. Sàpiens 140
El "bou Ferrer" és un vaixell mercant romà d'uns 30 metres d'eslora que naufragà davant la costa de Vila Joiosa a mitjans segle I. Transportava 3.000 àmfores plenes de salsa de peix. Ara és un jaciment subaquàtic únic ja que es conserva en molt bon estat. El seu estudi permetrà saber com era la navegació marítima i la construcció naval durant l'Alt imperi.

  • Revista de museología 58 (2013)
Dedica el número 58 a articles sobre museus espanyols que darrerament han sofert una renovació. Al sumari podeu consultar de quins museus es tracta.

  • Els articles de la prestigiosa revista International Journal of Nautical Archaeology. Vol. 43, no. 1 (March 2014)
Recullen les darreres recerques en arqueologia naval i les conclusions que deriven de l'estudi d'aquests jaciments.

Per exemple, a l'article de Y. Kahanov i H. Mor del RIMS de la universitat de Haifa es presenten les conclusions a l'ampli estudi de les excavacions al derelicte Dor 2001/1: The Dor 2001/1 Byzantine Shipwreck, Israel: final report. Era un vaixell de cabotatge bizantí d'uns 17 metres del primer terç del segle VI amb un carregament de pedres, que probablement estaven destinades a la construcció d'una església bizantina a l'est de la Mediterrània. De l'anàlisi del casc es dedueix que és un dels primers vaixells que adopta un mètode innovador de construcció del casc.

A la Biblioteca tenim un llibre molt bo sobre la interpretació de les restes dels naufragis per a conèixer com varen ser construïts: Wooden Ship Building and the Interpretation of Shipwrecks

Recordeu, per acabar, que a la pestanya d'aquest blog titulada Sumaris de revistes trobareu aquest butlletí i els 24 anteriors.


Post escrit per Rosa Busquets, bibliotecària
Biblioteca. Museu Marítim de Barcelona