Revistes del mes de desembre

Aquests són els sumaris de les revistes que han arribat a la Biblioteca del Museu Marítim durant el mes de desembre:
Destaquem els articles:
  • Tabakdosen für Seefahrer de Detlev Ellmers. Deutsches Schiffahrtsarchiv. Núm. 34 (2011)
    Article sobre capses  per guardar tabac de manufactura holandesa del S XVIII, de les fetes a mà en fusta a les de llautó fabricades en sèrie que van pertànyer a homes de mar. Totes elles profusament decorades, les capses no eren només un objecte pràctic d'ús corrent sinó també un objecte de prestigi.
  • The Ma'agan Mikhael Shipwreck de Yaacov Kahanov. R.I.M.S. News : University of Haifa. No. 37 (2011) The Leon Recanati Institute for Maritime Studies.
    És un dels principals projectes del centre, un artefacte científic que contribueix a l'estudi de la construcció al món antic. Després de 25 anys de recerca, estudis i publicacions científiques encara hi ha qüestions sense resoldre, caps sense lligar i la construcció d'una rèplica és encara un pla de futur. Les resten estan exposades al Hecht Museum de la Universitat de Haifa amb gran encert.
    L'article parla del descobriment del derelicte l'any 1985, dels materials que contenia, de les parts del casc que s'han conservat, de la conservació de la fusta i de l’origen del vaixell.
    A la Biblioteca tenim un article de Mariner’s Mirror de l'any 2004 que ja en parla: 90.1: 6-28 Kahanov, Y. ; Pomey, P. "The Greek Sewn Shipbuilding Tradition and the Ma'agan Mikhael Ship : a comparison with Mediterranean Parallels from the Sixth to the Fourth Centuries BC".
  • Un altre article de la revista R.I.M.S. que remarquem és The Revolutions in the Middle East : The Dramatic Changes in the Marine Biota of the Levant d'Ehud Spanier i Dor Edelist.
    Els autors exposen un estudi sobre l'increment de la temperatura de l’aigua del mar en menys de 20 anys, els efectes en els recursos marins, l’aparició d’espècies invasores. I es pregunten si s’està tropicalitzant la zona.
  • Historias de la mar : Un crucero a toda costa de Luis Jar Torre. Revista General de Marina. Noviembre 2012.
    Fa un estudi complet sobre el Costa Concordia, la seva vida i el seu naufragi, i les causes del sinistre que divideix en factor imprevist, factor humà, factor sort i factor afegit. Aquest article ampliat i millorat el podeu llegir a http://grijalvo.com/Jar/Costa_Concordia.htm
  • L'aventura de navegar : tres mostres masnovines de Joan Muray.
    Tres exemples de viatges de tres pilots masnovins del S. XIX extrets dels seus quaderns de bitàcola o del quadern d'horaris. Es tracte d'un viatge comercial a l'Amèrica Central amb la pollacra goleta Araucana, un altre a Amèrica del Sud amb vaixell de vapor i l’últim viatge és del 1891 a l'Amèrica del Sud amb el bergantí-goleta Pronta durant onze mesos del viatge de pràctiques com a pilot.