Club de lectura. Profunditats de Henning Mankell

La tarda del dissabte 26 de gener ens reunirem els membres del Club de lectura de la Biblioteca del Museu Marítim per comentar el llibre Profunditats de Henning Mankell.
Mankel inicia la novel·la amb el relat d'uns fets que són conseqüència dels fets esdevinguts en el passat i que el lector desconeix però intueix. Aquest és un recurs que l'autor sovint utilitza i que confereix un vel de misteri al relat. Profunditats no és una novel·la policíaca tot i que conté molts trets de les altres obres de Mankell —intriga, tensió, esdeveniments al límit, personatges convulsos, girs inesperats, misteris, situacions angoixants, incòmodes. També hi són presents a la novel·la El Xinès que ja us vàrem recomanar fa gairebé quatre anys en aquest blog.
Si en un aspecte van coincidir els membres del Club de lectura va ser en el rebuig a la personalitat del protagonista que amb els seus fets i les seves accions només intentava amagar-se d'ell mateix. Encara que el sentiment de rebuig inicialment faci suposar que comentem negativament la novel·la queda clar que l'autor aconsegueix transmetre i reflectir el caràcter del protagonista. També a Crim i càstig —per exemple— Dostoeivski ens fa menysprear Raskolnikov. Al final vàrem reconèixer que tots podem tenir un costat fosc.
Profunditats, Profundidades, Depths
Profunditats de Henning Mankell
L'obra està protagonitzada per l'hidrògraf Lars Tobiason Svartman, oficial de la marina sueca. L'acció se situa a les fredes aigües del Bàltic a l'inici de la Primera Guerra Mundial. Lars és un home reservat, meticulós acostumat a guardar les distàncies, obsessionat per les mesures. Un home que creu que ho controla tot, endut pels esdeveniments que ell mateix provoca en la seva lluita vital constant. La novel·la parla de mesura, seguretat, certesa i de descontrol, obsessió i incertesa. Aconseguirà el protagonista controlar la seva vida, continuarà tenint-ho tot controlat?
Un petit tret a destacar de l'obra és la importància de la mirada, dels ulls, com a expressió i com a símbol de sinceritat.
Us recomanem i convidem a endinsar-vos en la ment de Lars Tobiason Svartman. L'obra, dividida en 206 capítols breus, alguns de poques línies, conviden a la pausa i la reflexió un cop acabat cada capítol. Abrigueu-vos bé!
Aquestes i altres reflexions, a més d'informació sobre l'autor i la seva obra les trobareu al Dossier de lectura que vàrem preparar per a la sessió del Club i, que si voleu us podeu descarregar.
La propera sessió serà el 16 de març al voltant del llibre Motí al Bounty de John Boyne. Parlarem de tota la literatura que ha inspirat el motí més famós de la història i de la visió que s'ha donat a les diverses versions cinematogràfiques.