Memòria i creativitat

S’ha fet públic que  l’any vinent, el Dia Internacional dels Museus se celebrarà el dia 18 de maig de 2013.  Encara falta molt, però l’anunci de la convocatòria ens aporta un tema sobre el qual reflexionar. El lema serà, en realitat, una mena eqüació: Museus (memòria + creativitat) = progrès social

Per la part que ens toca, la preservació de la memòria de la nostra història i la cultura marítima és la essència de la nostra missió. No només preservant un patrimoni moble que denominem de forma genèrica col·leccions, sinó també acumulant coneixement de tot tipus a partir de diferents eines: llibres i revistes, memòria oral, fotografies, recursos electrònics, etc. Aquest saber, aquest coneixement, esdevé quelcom actiu i útil quan es comparteix i es difon amb la intenció d’incidir sobre la societat. Segons la fórmula proposada, quan aquest coneixement (memòria en un sentit ampli) se suma a la creativitat (que també forma part del dia a dia de la nostra feina) el resultat és una certa forma de progrés a partir, sobretot, de la reflexió.

La nostra ambició és fer comprendre a la comunitat la importància que ha tingut el fet marítim en la seva història i també en el seu caràcter. Volem fer palès que la història marítima té a veure amb tots i cadascún de nosaltres, encara que no en siguem conscients. La biblioteca del Museu Marítim de Barcelona i els seus instruments de difusió (com ara aquest blog) insisteix dia a dia en donar a conèixer el valor d’aquest passat marítim per ajudar-nos a comprendre millor el món actual. 

Fem nostre el lema del Dia Internacional dels Museus 2013 i sumem-nos a la comunitat internacional de museus en la recerca del progrés a través del coneixement del passat.

Enric Garcia Domingo