El Pailebot Santa Eulàlia a l'Escala

El passat 15 de setembre, el Pailebot Santa Eulàlia va participar activament en la XV Festa de la Sal, festa del patrimoni immaterial de l’Escala, que va tenir lloc a la platja d’aquesta localitat.

La Festa de la Sal permet rememorar els orígens pesquers i mariners del poble de l’Escala i fer transmissió oral, de generació a generació, d’una manera de viure vinculada al mar, que ja no existeix, i que és un dels objectius del centres de documentació dels museus i arxius del nostre país. Precisament, la tasca que porta a terme el Centre de Documentació Marítima del Museu Marítim es investigar, preservar i difondre la cultura marítima desenvolupant programes d’investigació sobre etnologia marítima i embarcacions tradicionals.



És remarcable el caràcter lúdic i participatiu de la festa que alhora, es capaç de mantenir la seva essència, ser fidel als elements de la tradició pesquera que es tradueix en la indumentària dels participants, les danses i cançons tradicionals que es van representar. El pailebot Santa Eulàlia, com a vaixell històric destacat, va estar encarregat de portar a la sal a la platja, tal i com es feia en un temps no gaire llunyà, per a que es poguessin conservar i comercialitzar les anxoves.

A més de la mostra d'oficis mariners i de l’arribada del Pailebot Santa Eulàlia com a vaixell de la sal, aquest any, coincidint amb la Trobada de Museus Marítims de la Mediterrània, un grup de Tuaregs varen interpretar música folklòrica i tradicional del sud d’Algèria. Al finalitzar, les barques de vela llatina varen entrar a port amb les veles il•luminades mentre a les tavernes es podia degustar plats mariners.

Dolors Bernal- Centre de Documentació Marítima del MMB