Nou espai de consulta


Des de dilluns la nova sala de consulta del Museu Marítim de Barcelona està oberta al públic.


Estem contents, han estat gairebé quatre anys de provisionalitat i per fi us podem oferir accés lliure en un espai exclusiu de consulta.




Per arribar on ara som primerament vàrem pensar i establir uns requeriments que el nou espai havia de complir. 


I sobre plànol iniciàrem la distribució de les prestatgeries, taules i altres elements de la sala.

marques d'on aniria cada prestatge

El nou espai és més petit que l'anterior i per això es va decidir reduir el nombre de taules de consulta i els metres linials de prestatgeria. Vàrem examinar tots els llibres de les prestatgeries de la biblioteca -uns 11.000 volums- i es va llistar tot el que, aprofitant el trasllat, s'ubicaria al nou magatzem.




A principis de febrer comença la primera fase del trasllat, el de tots els fons documentals del Museu (arxiu, fotos, cartes nàutiques, plànols, llibres i revistes) aquesta etapa finalitza a mitjans del mes de març. És en aquest moment que la biblioteca comença el trasllat d'aquells fons bibliogràfics que havíem triat per traslladar als compactes del magatzem i que encara es trobaven a l'antiga biblioteca.

Dipòsits de fons bibliogràfics






Prestatges per a llibres de gran format


S'han portat als compactes 2.162 volums, la qual cosa ha donat un tomb a la distribució dels fons de la biblioteca. Fins ara sempre hi havia hagut més llibres de lliure accés que al magatzem, ara tenim 11.660 volums al magatzem i 9240 volums a sala. Tot i això el canvi ha suposat una millora principalment perquè ara els dipòsits (magatzem) estan al costat de la sala i sense cap barrera arquitectònica.



La primera setmana d'abril es muntà la prestatgeria llarga del nou espai i començàrem el trasllat de llibres de l'antiga biblioteca al nou espai el dia 9 d'abril. Teníem perfectament pautat a quin prestatge aniria cada llibre. 














Vàrem partir de la base que volíem que el tema estrella de la biblioteca, la història de la navegació i els vaixells (629.12 de la Classificació Decimal), havia de quedar centrat. D'aquesta manera la prestatgeria situada al llarg de la paret del fons comprèn des de llibres sobre ports (627.2) fins a llibres sobre navegació esportiva (797.1). 


Prestatgeria central

La part del trasllat més complicada va ser la dels prestatges i els llibres que havien d'anar a les prestatgeries dobles. Primer s'havien de buidar, traslladar una part i tornar a posar llibres, i no ens cabien tots els llibres en els quatre carros. S'havia decidit no encaixar els materials per agilitzar l'operació. Ho traslladaríem en els nostres carros i es desmuntaria i es tornaria a muntar una prestatgeria per dia. 

A la dreta prestatgeria mig desmuntada, a l'esquerra prestatgeria amb llibres que vàrem treure de la prestatgeria dreta

Origen

Desmuntatge

Destí
Per això en algun moment del trasllat vàrem haver de posar llibres provisionalment en prestatges de l'antiga biblioteca de manera transitòria per deixar lliures els prestatges que s'havien de portar cap al nou espai i per això durant unes hores la prestatgeria on deia "navegació esportiva" contenia llibres sobre "vaixells de guerra"!!






La tarda del 21 d'abril vàrem acabar de col·locar els últims llibres. El dia 24 es va col·locar el revister i la setmana del 27 al 30 d'abril es van acabar d'enllestir els detalls (taules, butaques, expositors de novetats)
Tenim pendents alguns detalls que ja s'estan treballant, el més important un terminal d'ordinador per a la consulta de tots els fons del Museu

Un altre és la senyalització per a una millor orientació en l'espai.


I dia a dia esperem millorar i aconseguir donar un servei satisfactori a tots els nostres visitants.


Post escrit per Rosa Busquets, bibliotecària
Biblioteca. Museu Marítim de Barcelona

2 comentaris :

Olga López Miguel ha dit...

A tot l'equip, moltes felicitats.

Manuel C. ha dit...

Felicitats per la reinauguració de la Biblioteca. Espero visitar-la ben aviat, personalment, la trobava molt a faltar...

Felicitats de nou!