Històries de mar. Les col·leccions fotogràfiques del Museu Marítim de Barcelona


Aquest llibre ens mostra, al llarg de més de 200 pàgines, una part dels importants fons patrimonials del Museu, les col·leccions fotogràfiques, i es podrà conèixer, de primera mà, com ha estat la gestió, de gairebé un segle, d’un arxiu fotogràfic dins el funcionament d’un museu especialitzat. Viurem l’evolució i la professionalització d’un arxiu, on la fotografia va anar adquirint amb els anys la consideració d’objecte patrimonial, i que ha incorporat les noves tecnologies en la gestió i difusió de la fotografia i que seguint les més estrictes normes de tractament documental, s’enfronta als nous reptes de l’era digital.

L’autora, Sílvia Dahl, explica: “No és un catàleg, sinó una selecció de fotografies escollides sota criteris temàtics per il·lustrar, de manera representativa, una petita part d’un fons que consta de més de 140.000 fotografies. També s’ha fet un important esforç per incorporar una part de les últimes adquisicions de l’Arxiu fotogràfic i així dotar de material inèdit aquesta publicació i revestir-la d’actualitat”.

Si llegiu aquesta publicació fareu un recorregut visual que aplega habilitat artística amb coneixement i passió pels assumptes de mar: els vaixells i els retrats navals, els ports i les platges, la construcció naval, els esports de mar, entre d’altres, tenen el seu espai destacat. Però, a més, aprendreu, amb exemples pràctics, a llegir una fotografia, a trobar aquella informació que ens permetrà conèixer un passat que ja no existeix o que ha canviat profundament -edificis, vaixells, indumentàries- a causa del pas del temps.

(Autor desconegut. Museu Marítim de Barcelona)
Aquesta publicació vol contribuir a continuar la tasca de difusió que està portant a terme des de l’Arxiu fotogràfic del Museu. Es vol arribar no només als investigadors sinó també a tots els amants dels vaixells, del mar i en sentit ampli, a tota la societat. I també vol ser un homenatge, servir d’agraïment a aquelles persones i entitats que han contribuït, al llarg del temps, a fer possible la col·lecció de l’arxiu fotogràfic.

Si voleu sentir com l’autora explica la tasca que porta a terme a l’Arxiu fotogràfic podeu escoltar la tertúlia marítima del programa Pont Barcelona-Madrid a Onda Cero. Estarà acompanyada de Lourdes Boix que parlarà del’exposició Josep Esquirol que es pot visitar actualment al vestíbul del Museu Marítim de Barcelona.

Tertúlia marítima: Pont Barcelona-Madrid
Data: 23 de febrer a les 21h.
Onda Cero (Barcelona 93.5 FM, Lleida 94.1 FM,Tarragona 95.3 FM, Girona 90.4 FM i Vilanova 96.3 FM).

2 comentaris :

javier moreno ha dit...

El patrimonio fotográfico juega un papel muy destacado en nuestro ámbito dada la dificultad, por no decir imposibiliidad en muchas ocasiones, de actuar sobre los elementos materiales fundamentales de la cultura marítima. Para mí, este libro es importante porque no se limita a describir sino que incita y promueve. Este excelente trabajo no hubiera sido posible sin el riguroso y meritorio trabajo realizado por su autora durante los últimos años. Y creo hablar con conocimiento de causa.

Unknown ha dit...

Felicitats per la feina i totalment d'acord amb la primera frase del comentari.