Cinema de mar

En tornar de les vacances, us proposem una selecció de pel·lícules relacionades amb els diferents aspectes derivats de la navegació i el mar: pirates, batalles navals, naufragis, etc.
Moltes vegades, la indústria cinematogràfica intenta reproduir amb notable realisme l'exercici de les professions del mar amb resultats de taquilla desiguals. El llistat de pel·lícules és el següent:
  1. Aventures
    • Master & Commander (2003) Pel·lícula protagonitzada per Russell Crowe, en el paper del capità Jack Aubrey, que narra la persecució de la fragata HMS Surprise al vaixell de guerra francès Acheron, durant l'època de les guerres napoleòniques. La pel·lícula està basada en les novel·les de Patrick O'Brian.
    • Pirates del Carib: La Maledicció de la Perla Negra (2003) La primera pel·lícula de la trilogia formada per les aventures del pirata Jack Sparrow al Mar Carib, personatge de ficció creat per Disney.
    • The Crimson Pirate (1952) Pel·lícules de pirates protagonitzada i produïda per Burt Lancaster, que narra les aventures del capità Vallo (conegut com "El Pirata Roig") al mar Carib.
  2. Drames
    • Titanic (1997) Pel·lícula dirigida per James Cameron que relata el naufragi del transatlàntic de luxe Titanic (1911) a les aigües de l'Oceà Atlàntic. Va rebre 11 premis Oscar.
    • Tempesta perfecta (2000) Pel·lícula basada en un fet real sobre el naufragi del vaixell de pesca Andrea Gail als Estats Units d'Amèrica.
  3. Motins
    • El Cuirassat Potemkin (1925) Pel·lícula dirigida per Sergei Eisenstein sobre el motí i posterior rebel·lió del cuirassat rus Potemkin, ocorregut l'any 1905, contra el règim autoritari tsarista. Considerat com un dels millors llargmetratges de la història.
    • Motí a la Bounty (1962) Pel·lícula protagonitzada per Marlon Brando, en el paper de l'oficial Fletcher Christian, que narra els fets i el motí ocorregut en el vaixell HMS Bounty, l'any 1789.
    • El Motí del Caine (1954) Pel·lícula basada en la novel·la del mateix nom, que presenta l'arribada d'un nou oficial al comandament de la nau i el seu intent per aplicar una severa disciplina a la resta de la tripulació. Més tard, aquest malestar es traduirà en un motí durant una violenta tempesta.
  4. Submarins
    • La Caça de l'Octubre Roig (1990) Pel·lícula d'acció sobre la deserció i posterior caça del submarí nuclear soviètic Octubre Roig, indetectable per cap sónar.
    • Das Boot (1981) Llargmetratge alemany sobre l'acció bèl·lica del submarí alemany U-96 a l'Oceà Atlàntic, i posteriorment, al Mar Mediterrani durant la II Guerra Mundial.
    • Crimson Tide (1995) Pel·lícula que descriu la tensió i divergències dels dos oficials en cap de la nau, amb motins inclosos, davant la imminent amenaça de guerra nuclear.
    • U-571 (2000) Pel·lícula d'acció sobre la captura d'un submarí alemany durant la II Guerra Mundial, per aconseguir el famòs codificador alemany Enigma.
Aquesta és una breu selecció de pel·lícules que hem trobat interessants, però també ens podeu recomanar altres que us hagin agradat. Tanmateix, què en penseu de les pel·lícules relacionades amb els aspectes marítims? Creieu que reprodueixen amb fidelitat tots els aspectes de la navegació?

3 comentaris :

Grelda ha dit...

En el museo naval de Portsmouth está la exposición de la vela que sobrevivió de la batalla de Trafalgar http://www.historicdockyard.co.uk/dockyard/trafalgarsail.php y en ella tienen una intro con imágenes de la peli de Aubrey y Maturin M&C!!! impresiona mucho!! Imagino que si han seleccionado imágenes de esta peli es porque reproduce bastante bien lo que pasa durante las batallas... sin embargo no he visto la peli!! jajaja así que no puedo opinar mucho más!! jajaja sólo que de toda la selección he visto La maldición de la perla negra (divertida) y la caza al octubre rojo (fenomenal) con el guaperas Sean Connery!! La próxima que quiero ver es la de Potemkin!!

vidrieras ha dit...

No cabe duda que en la España de Belén Esteban la cultura marítima tiene que entrar con películas de piratas y submarinos.
Es como Port Aventura pero con presupuesto público.
rafa DNI 36551846Q

Grelda ha dit...

Me he fijado que os habéis dejado Radio encubierta!! la recomendásteis cuando la pasaron en los cines! la de la radio pirata Caroline! Y ahora en Sitges pasarán una película sobre otro barco: Kanikosen, del director japonés Sabu!!! basada en una novela cuyo autor (comunista) fue torturado por la policía de la época!!