Un Arxiu Fotogràfic especialitzat en les coses del mar

Quan hem de cercar fotografies, sens dubte tenim un ventall molt divers de llocs on dirigir-nos per a adquirir imatges de qualitat. És evident que vivim en una societat on el poder de la comunicació és present com mai, i el recurs gràfic n’és indispensable. La imatge s’ha convertit en un instrument fortament arrelat a la nostra vida en tots els sentits. De fet, se’ns fa inimaginable la nostra vida quotidiana sense que la fotografia traspunti per qualsevol racó. Per això, els centres que custodiem aquest tipus de material estem posant cada cop més esforços en fer-lo accessible al màxim de persones. Però, per a una òptima difusió, cal tenir en sintonia una sèrie de factors que normalment són imperceptibles per a la gran majoria d’usuaris dels nostres fons. Això vol dir: registrar, catalogar, conservar i digitalitzar.

Un dels aspectes que caracteritza i dona sentit al nostre arxiu fotogràfic és la seva especialització en els afers marítims. La seva singladura s’inicia als anys 30 del segle passat a partir de les imatges que el nostre museu va anar recol·lectant. Durant aquests primers anys, la fotografia era, sobretot, una eina que documentava les peces de les col·leccions del museu. A mida que van avançar els anys, la fotografia com a tal va començar a tenir una consideració cada cop més rellevant. El seu valor testimonial i patrimonial va provocar la necessitat de la creació d’una secció pròpia en el nostre museu.

Actualment consta de 94.000 fotografies. Una part de l’arxiu conté imatges generades per la pròpia institució (com les exposicions, actes, reproduccions gràfiques de les col·leccions del museu, etc). Per altra banda, la resta (concretament 68.500 fotos) són col·leccions fotogràfiques de les quals esmentem com a més rellevants les fotografies de navilieres singulars com la Cia Trasatlántica Española i la Cia Trasmediterránia, vaixells civils i vaixells de guerra, poblacions i port de Barcelona i costa mediterrània, l’edifici de les Drassanes Reials de Barcelona, i la pesca en el nostre territori. Des de l’any 2000, els fons històrics de l’Autoritat Portuària de Barcelona també es poden consultar al MMB.

Una de les coses que ens preocupa i tenim cura, és el creixement de les nostres col·leccions fotogràfiques. Cada any anem incrementant l’arxiu en bona part gràcies a les aportacions dels nostres donants i col·laboradors, així com també a partir de compres molt puntuals. Els últims anys estem copsant una nova manera d’ingressar nous materials de donants que volen seguir conservant els seus records familiars. De la mà de la tecnologia digital podem reproduir la fotografia amb unes garanties de qualitat gairebé iguals al document original. Un cop escanejat aquest material, el retornem al propietari. D’aquesta manera, estem divulgant una sèrie de materials molt interessants que permet que tots els amants dels afers marítims hi gaudim.

El nostre arxiu, a banda de la seva especialitat en la temàtica del mar, compta amb un servei integrat en un Centre de Documentació que facilita als usuaris un assessorament en les seves cerques. L’accés és lliure a través de la consulta presencial, prèvia concertació de cita. Aquells de vosaltres que ja ens coneixeu heu pogut consultar el nostre catàleg on-line a través de la nostra web. En aquests moments estem millorant aquest servei i, per això, temporalment no estan disponibles els catàlegs. Els podreu consultar lliurement en la nostra Biblioteca.

De totes maneres, us recordem que, per a qualsevol altra demanda d’informació, podeu seguir contactant amb l’Arxiu Fotogràfic a través de la web. També podeu adreçar-vos directament a la persona responsable: Silvia Dahl (dahlts@diba.cat).