Hijo de acero, la historia de un hombre que luchó solo

Avui us presentem Hijo de acero el segon llibre escrit per Montserrat Claros i això és el que ella ens ha dit del seu llibre:
Montserrat Claros

La vida del científico e inventor Isaac Peral y Caballero fue una vida entregada a la Armada y a la ciencia. 

En Hijo de acero narro la epopeya de un hombre que luchó solo contra su gobierno y el de otros países para sacar adelante el proyecto que -yo diría- constituyó el sentido de su vida: el primer submarino de guerra de la historia.

Isaac Peral fue un hombre íntegro que tuvo mala suerte al tropezarse en el camino con Basil Zaharoff, un ser astuto y eficaz, que supuso su pesallida y la de todos los tripulantes del submarino mientras perseguía hacerse con la patente del submarino. Creo que en mi novela está bien recogido ese duelo entre lo canallesco y el pundonor que encarnan Zaharoff y Peral respectivamente.

Hijo de acero es una novela que narra una historia de corrupción y es un relato en el que puede percibirse hasta qué punto la industria del armamento pesado puede condicionar la vida, no sólo de algunas personas sinó de pueblos enteros. Estos dos asuntos, desgraciadamente, no han cambiado mucho desde finales del siglo XIX hasta hoy.

Creo, sinceramente, que era necesario escribir una novela sobre Isaac Peral. Una mente brillante que, aquí, en España, ha sido vilipendiada y denostada hasta el hartazgo desde siempre. Y no sólo porque parece ser la idiosincracia que nos adorna: hundir al que demuestra valía. También es una señal inequívoca de que la inteligencia británica hizo bien su trabajo...

A la Biblioteca MMB tenim una altra novel·la amb Isaac Peral de protagonista:

I novel·les amb submarins de protagonista:

La Biblioteca del capitán, un sentit homenatge

Avui us presentem el primer llibre de Montserrat Claros titulat La Biblioteca del capitán que té com a protagonista a Alessandro Malaspina
Montserrat Claros
La novel·la sobre l'expedició Malaspina
Claros se submergeix en l'ànima del personatge i en fa ficció. Tant en aquest llibre com al recent Hijo de acero -on Isaac Peral és el protagonista-  l'autora reinterpreta, amb els seus ulls, el personatge i les seves vivències, elabora la novel·la aportant el seu matís personal ple d'emoció i ofereix al lector una història novel·lada que anirem reconeixent (si coneixem els fets  històrics) o descobrirem (si els ignoràvem), i potser ens quedarem amb la curiositat de saber més coses d'aquests personatges.

A la Biblioteca rebem força donatius i tenim la sort que sovint el donant és el propi autor. A vegades aprofitem aquesta donació perquè sigui el propi autor qui parli del seu llibre i aquestes són les paraules de Montserrat Claros sobre el seu llibre La Biblioteca del capitán:.

"La Expedición Malaspina representa, en sí misma, el amor a la ciencia y al conocimiento, así como el deseo de aventura. Encierra, todo eso, en un solo afán. Porque Alejandro Malaspina fue un Oficial de la Real Armada del siglo XVIII que impregnó a su viaje expedicionario de un humanismo ilustrado que convirtió, todos los ámbitos de estudio que abordó, en retos pioneros de su época.

Los resultados de su viaje científico-político superaron, con creces, a todas las expediciones europeas de la época. Pero las intrigas políticas condenaron al ostracismo sus logros durante mucho tiempo. Por eso creo que es interesante leer La Biblioteca del capitán porque en ella narro las vicisitudes de ese extraordinario viaje, creando los personajes a partir de los Diarios de a Bordo de muchos de sus oficiales, de los de sus pintores y de otros miembros de la dotación. Y, por supuesto, del mismísimo Alejandro Malaspina.

De lo primero que me hablan los lectores cuando terminan de leer la novela es de "emoción". Dicen: "Ha sido emocionante. No quería que terminara".

Se lo debemos a Malaspina y al elenco de oficiales astrónomos, artistas, naturalistas y expertos navegantes que formaban la expedición. Tenemos que conocer la hazaña que protagonizaron a bordo de dos corbetas, la Descubierta y la Atrevida, a finales del siglo XVIII. Les debemos admiración, respeto y reconocimiento. Y eso es La Biblioteca del capitán, un sentido homenaje a todos ellos.

A la Biblioteca trobareu llibres i recursos sobre l'Expedició Malaspina i també podeu llegir el post que li vàrem dedicar el 23 de juny del 2010 Malaspina murió un 9 de abril.

Properament us oferiment les paraules de Montserrat Claros sobre el seu nou llibre, Hijo de acero.

Nou espai de consulta


Des de dilluns la nova sala de consulta del Museu Marítim de Barcelona està oberta al públic.


Estem contents, han estat gairebé quatre anys de provisionalitat i per fi us podem oferir accés lliure en un espai exclusiu de consulta.




Per arribar on ara som primerament vàrem pensar i establir uns requeriments que el nou espai havia de complir. 


I sobre plànol iniciàrem la distribució de les prestatgeries, taules i altres elements de la sala.

marques d'on aniria cada prestatge

El nou espai és més petit que l'anterior i per això es va decidir reduir el nombre de taules de consulta i els metres linials de prestatgeria. Vàrem examinar tots els llibres de les prestatgeries de la biblioteca -uns 11.000 volums- i es va llistar tot el que, aprofitant el trasllat, s'ubicaria al nou magatzem.




A principis de febrer comença la primera fase del trasllat, el de tots els fons documentals del Museu (arxiu, fotos, cartes nàutiques, plànols, llibres i revistes) aquesta etapa finalitza a mitjans del mes de març. És en aquest moment que la biblioteca comença el trasllat d'aquells fons bibliogràfics que havíem triat per traslladar als compactes del magatzem i que encara es trobaven a l'antiga biblioteca.

Dipòsits de fons bibliogràfics






Prestatges per a llibres de gran format


S'han portat als compactes 2.162 volums, la qual cosa ha donat un tomb a la distribució dels fons de la biblioteca. Fins ara sempre hi havia hagut més llibres de lliure accés que al magatzem, ara tenim 11.660 volums al magatzem i 9240 volums a sala. Tot i això el canvi ha suposat una millora principalment perquè ara els dipòsits (magatzem) estan al costat de la sala i sense cap barrera arquitectònica.



La primera setmana d'abril es muntà la prestatgeria llarga del nou espai i començàrem el trasllat de llibres de l'antiga biblioteca al nou espai el dia 9 d'abril. Teníem perfectament pautat a quin prestatge aniria cada llibre. 














Vàrem partir de la base que volíem que el tema estrella de la biblioteca, la història de la navegació i els vaixells (629.12 de la Classificació Decimal), havia de quedar centrat. D'aquesta manera la prestatgeria situada al llarg de la paret del fons comprèn des de llibres sobre ports (627.2) fins a llibres sobre navegació esportiva (797.1). 


Prestatgeria central

La part del trasllat més complicada va ser la dels prestatges i els llibres que havien d'anar a les prestatgeries dobles. Primer s'havien de buidar, traslladar una part i tornar a posar llibres, i no ens cabien tots els llibres en els quatre carros. S'havia decidit no encaixar els materials per agilitzar l'operació. Ho traslladaríem en els nostres carros i es desmuntaria i es tornaria a muntar una prestatgeria per dia. 

A la dreta prestatgeria mig desmuntada, a l'esquerra prestatgeria amb llibres que vàrem treure de la prestatgeria dreta

Origen

Desmuntatge

Destí
Per això en algun moment del trasllat vàrem haver de posar llibres provisionalment en prestatges de l'antiga biblioteca de manera transitòria per deixar lliures els prestatges que s'havien de portar cap al nou espai i per això durant unes hores la prestatgeria on deia "navegació esportiva" contenia llibres sobre "vaixells de guerra"!!






La tarda del 21 d'abril vàrem acabar de col·locar els últims llibres. El dia 24 es va col·locar el revister i la setmana del 27 al 30 d'abril es van acabar d'enllestir els detalls (taules, butaques, expositors de novetats)
Tenim pendents alguns detalls que ja s'estan treballant, el més important un terminal d'ordinador per a la consulta de tots els fons del Museu

Un altre és la senyalització per a una millor orientació en l'espai.


I dia a dia esperem millorar i aconseguir donar un servei satisfactori a tots els nostres visitants.


Post escrit per Rosa Busquets, bibliotecària
Biblioteca. Museu Marítim de Barcelona