La dona treballadora del mar

El passat diumenge 8 de març se celebrà el Dia internacional de les dones, o també anomenat Dia de la dona treballadora.

Aquesta efemèride ha servit com un bon incentiu per actualitzar la Guia Temàtica de Dones i Mar que elabora la Biblioteca del Museu Marítim de Barcelona. En aquesta guia, trobareu tots els documents que hi ha disponibles a la Biblioteca sobre l'estreta vinculació entre la dona i el mar, des del paper clau que juguen actualment en la marina mercant o en la indústria pesquera fins a la llegendària fascinació i, alhora la temença dels mariners envers les sirenes.

De tots els títols que apareixen a la Guia temàtica us destaquem:
Coberta de Reina de los Mares
Reina de los Mares
Coberta de Records d'una dona de mar
Records d'una dona de mar
Coberta de Naval wives & mistresses
Naval wives & mistresses
Coberta de Sirenas y ondinas
Sirenas y ondinas
  • Reinas de los mares de Jane Yolen.
    Llibre que descobreix la història secreta de les dones pirates de diferents èpoques. Des dels seus inicis, les dones han tingut sempre un paper actiu en la pirateria, encara que, la majoria de les vegades fent-se passar per homes. Entre d'altres, trobareu Artemisia, Anne Bonney o Mary Read.
  • Records d'una dona de mar d'Esther Pujol i Eliseu Carbonell.
    Llibre que recull el testimoni d'Esther Pujol de la seva vida dedicada al món de la pesca, però també un retrat personal, amb tocs d'humor, del passat mariner del municipi de Sant Pol de Mar.
  • Naval wives & mistresses de Margarette Lincoln.
    Assaig que estudia les dones de tots els grups socials de l'època, que es quedaven en terra quan els seus marits s'embarcaven a la mar. L'estudi està centrat en la segona meitat del segle XVIII, particularment durant el període de màxima activitat de l'Imperi Britànic.
  • Sirenas y ondinas d'Édouard Brasey.
    Llibre que descriu la relació de personatges mitològics femenins relacionats amb el mar, com, per exemple, les sirenes. Mitjançant el folklore i la llegenda, es pot arribar a conèixer como eren i com actuaven aquests personatges misteriosos.
Com podeu observar, al llarg del temps el paper de la dona ha estat i segueix sent clau en el desenvolupament econòmic i social de l'àmbit marítim.