Drassanes. Voleu fer un viatge en el temps?

Un dels temes més sol·licitats pels usuaris a la Biblioteca del Museu Marítim són les Drassanes de Barcelona. Hi ha qui s'interessa per la seva arquitectura, altres per la seva història, o per algun dels seus usos o demana imatges i plànols de l'edifici. Fins ara era impossible ajudar-los oferint un sol llibre. Ara, és possible. Per tant es pot afirmar que aquest era un llibre llargament esperat però que, paradoxalment, ha valgut la pena esperar.

Les Drassanes Reials
Coberta del llibre
Els darrers cinc anys, arrel de les obres de restauració de l'edifici -que suposaren fer excavacions arqueològiques- i dels treballs de recerca i re-interpretació de les fonts per part d'historiadors s'han pogut establir teories i bases sòlides que modifiquen les hipòtesis anteriors sobre la història del conjunt de les Drassanes. El llibre que ara s'ha publicat no s'hagués pogut fer abans o ara s'hauria d'estar modificant.

Aquest llibre ha estat redactat per tres autors (Sílvia Dahl, Enric Garcia i Olga López) però en realitat és  fruit d'un treball en equip de l' MMB. Amb continguts elaborats a partir de fonts escrites : monografies , articles de revista i de fonts gràfiques: gravats, plànols, fotografies -antigues i actuals- provinents majoritàriament de l'arxiu fotogràfic del museu, però també d'altres d'institucions que preserven patrimoni gràfic (Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Arxiu Nacional de Catalunya, Centre Excursionista de Catalunya, Archivo General de Simancas, entre d'altres). S'han incorporat també altres treballs encarregats pel Museu a especialistes en diferents disciplines.

Redescobrint les Drassanes p. 105
Tal com diu Sílvia Dahl, una de les autores del llibre, responsable de la selecció i documentació de les imatges: "Aquest llibre ens hauria d'ajudar a entendre i conèixer més a fons les Drassanes".

El treball acurat en el tractament de la imatge, el disseny i la composició fet per l'editorial Efadós permet una lectura molt amena a través de 270 pàgines profusament il·lustrades. És un llibre que invita a gaudir-lo tranquil·lament, mentre passeu les pàgines descobrireu imatges d'una Barcelona desconeguda i en part desapareguda. Aquest llibre pot ser, també, un regal ideal per a tots aquells que aprecien la cultura i estimen el passat.

Aquest edifici i l'àmbit que l'envolta ha sofert molts canvis arquitectònics i les fotografies que es van fer fa més de cent anys romanen de testimoni d'aquest passat. 

Voleu fer un viatge en el temps? 




Post escrit per Rosa Busquets, bibliotecària
Biblioteca. Museu Marítim de Barcelona