Club de lectura. Lord Jim

Dissabte passat va tenir lloc la sessió de club de la lectura dedicat al llibre de Joseph Conrad Lord Jim.

El primer que vàrem constatar és que és un llibre espès, intens, aclaparador, de difícil lectura. Força assistents varen confessar que no l'havien pogut acabar. La nota positiva d'aquest aspecte és que en finalitzar molts dels participants que no havien acabat el llibre es van comprometre per voluntat pròpia a continuar llegint-lo, fins al final. El nou interès per la lectura del llibre va ser conseqüència de les engrecadores explicacions dels assistents que havien arribat fins al final. 

Una altra cosa curiosa a destacar és que hi havia tantes versions, cobertes, edicions, com lectors. Els que havien portat el llibre van llegir la primera frase de la novel·la i va ser molt curiós adonar-se que totes deien el mateix però amb llenguatges més o menys retòrics. I això per què? Una de les causes pot ser perquè eren traduccions de l'anglès a dos idiomes diferents (castellà i català), una de les edicions era juvenil (comentada i amb un glossari) i perquè en anglès també hi ha versions més o menys reduïdes i adaptades.

LordJim
6 versions d'un mateix llibre
S'ha de tenir en compte que va ser escrita entre 1899 i 1900. Inicialment era una obra per entregues, aquesta podria ser una rao per la qual Conrad va endavant i enrere en el relat dels fets. La data de publicació també s'ha de tenir en compte per no intentar jutjar comportaments que ara serien titllats de racistes o classistes. 

Un lector va esmentar Hugo Pratt, aquest autor es va inspirar en la figura de Lord Jim per crear el seu famós personatge, Corto Maltés. També es van evocar Verne i Salgari

Jim és un jove amb aspiracions, amb ideals nobles. Per culpa d'un moment de feblesa comet un error que mai no es perdonarà, que sempre el perseguirà i només un final tràgic li permetrà recuperar la pau interior. 

En aquest punt vam analitzar si ell va ser o no coherent, la majoria va creure que altres persontatges del llibre, molt més roïns i covards, no se sentien culpables gràcies a la seva falta de moral. Jim és coherent amb les seves creences per això, per convicció, no es perdona l'error comès i se sent covard, responsable. És cert, però, que intenta  fugir del seu turment, fa de la fugida la possible solució als seus problemes i no ho aconsegueix. Jim necessita demostrar que ell és noble fent actes heroics.

Per a Conrad no es pot fugir d'un mateix i no és possible l'expiació de l'acte deshonrós fugint. 

Joseph Conrad va exercir de mariner abans que d'escriptor cosa que queda reflectida als seus llibres, testimonis de l'experiència viscuda, tant la vida a bord com els comportaments humans d'aquelles persones que va tractar per tots els racons del món..

2 comentaris :

Manuel C. ha dit...

Bona imatge de les diferents cobertes d'un mateix llibre. Ja ho deia algú que cada llibre té el seu lector i que cada llibre té el seu lector.

Per altra banda, comentar que no coneixia la relació del Corto Maltés amb Joseph Conrad, sembla molt interessant.

Navegar es preciso ha dit...

Conrad és, en el meu parer, el més gran dels escritors marítims.
Rel.lacionat amb ell podeu veure:

http://www.navegar-es-preciso.com/news/el-espejo-del-mar-de-joseph-conrad/

salutacions