Els àrabs del mar

Si us interessa la navegació al Mar Roig o us va enganxar el llibre del viatger i fotògraf català Jordi Esteva Los árabes del mar, potser us interessa aquesta informació.

Entre el 16 i el 19 de setembre l’Institute of Arab and Islamic Studies de la University of Exeter organitza una trobada amb el títol Red Sea V: navigated spaces, connected places: the Fifth International Conference on the peoples of the Red Sea Region. També podeu enviar les vostres propostes a redseav@exeter.ac.uk. El termini de presentació de comunicacions acaba el 15 de maig de 2010

La conferencia es fa a Exeter, sota la direcció d’un comité organitzador format pel Professor Dionisius Agius I per Dr. John Cooper, Dr Chiara Zazzaro, Julian Jansen van Rensburg, Lucy Semaan I Beata Faracik.

Us recomanem veure la pàgina del projecte MARES, que desenvolupa projectes de recerca sobre la relació dels àrabs i la mar des de diferents punts de vista (històric, antropològic, lingüistic, etc.)

De quilla a perilla

De quilla a perillaSi us animeu, aquest proper dissabte dia 27 de febrer podeu anar al Museu de la Pesca de Palamós a la presentació del llibre De quilla a perilla : l’ofici dels mestres d’aixa a la Costa Brava, de Joan Lluís Alegret, Jaume Badias i Raül Mata. Serà el número 18 de la col·lecció Temes d’etnologia de Catalunya.

El llibre fa un estudi etnològic dels oficis de la construcció naval tradicional en fusta, mestres d’aixa i calafats, oficis que han patit una fortíssima transformació en l'últim terç del segle XX, el llibre analitza aquestes transformacions en el marc territorial de la Costa Brava. Entre d'altres aspectes volem destacar la relació detallada que els autors fan sobre les drassanes de la Costa Brava que encara construeixen vaixells amb mètodes tradicionals.


L’acte es farà a les 12.30 h, al Museu de la Pesca de Palamós.

Seguint la Copa Amèrica

Durant aquests dies, s'ha celebrat al port de València la competició internacional més antiga del món, la Copa Amèrica. En aquesta 33a edició, la regata va enfrontar l'Alinghi, de la Societat Nàutica de Ginebra, i el BMW Oracle, del Golden Gate Yacht Club, amb la victòria final d'aquest últim.
Per aquest motiu, hem elaborat una selecció de recursos web especialitzats, on podreu tenir informació més completa d'aquesta regata:
Per altra banda a la Biblioteca tenim diversos llibres sobre la Copa Amèrica, en destaca un per damunt de tots, per la seva qualitat, America's Cup Yacht Designs : 1851-1986 on es troba informació detallada de tots els vaixells, amb els seus plànols, que han competit per la Copa des de 1851 a 1986.

Bitàcola MMB. Nova etapa

Si doneu un cop d'ull al nostre blog veureu que ha sofert unes lleus modificacions.

Fins ara la Bitàcola difonia notícies i informacions relacionades amb la Biblioteca del Museu Marítim de Barcelona. A partir d'ara hi trobareu també notícies i informació generada des de les diverses àrees del Centre de Documentació Marítima (CDM): Col·leccions, Arxiu fotogràfic, Cartoteca, Arxiu de plànols de vaixells i Col·leccions documentals. També inclourà els resultats obtinguts de les consultes més interessants que els usuaris facin al Museu.

De fet aquesta nova etapa neix del desig per part del CDM de difondre els resultats de les seves recerques, tant les que han estat el producte dels seus projectes com les resultants de cercar informació per a satisfer les preguntes dels nostres usuaris.

Trobareu els correus electrònics de cada una de les seccions així com la definició del perfil del blog a l'apartat Qui som?

Esperem continuar comptant amb el vostre suport i que aquesta unió serveixi per donar una visió més completa del nostre Museu.

Selecció de blogs de temàtica marítima

Com periòdicament anem fent, us oferim una selecció de blogs que poden ser del vostre interès:
The Invisible Workshop
The Invisible Workshop
The Invisible Workshop
Blog del navegant anglès afincat a Tarragona, Ben Crashaw, sobre les seves experiències de navegació a la Mediterrània Occidental en el seu vaixell, anomenat Onawind Blue. Construït artesanalment per ell mateix, el disseny està basat en el prototipus de vaixell de Gavin Atkin. També recomanem el seu canal Youtube, on podreu veure de primera mà les seves experiències.
Llaüt Alzina
Blog oficial de l'Associació d'Amics del Museu Marítim de Mallorca. Propietària del llaüt Alzina, podreu consultar notícies d'aquesta embarcació tradicional mallorquina, restaurada als anys 90, com també de la institució. Per altra banda, també podeu fer el seguiment de les activitats que es porten a terme a bord de l'Alzina en el següent blog: A bord de l'Alzina.
Mar de Proa
Mar de Proa
Mar de Proa
Blog del capità de marina mercant, Carlos Ramos i Solà, que recull les experiències, històries i anècdotes de la seva vida professional a la marina mercant, i posteriorment, en el món de la navegació esportiva a Catalunya.
La Mar d'Amics - Notícies
Blog de notícies de La Mar d'Amics, associació per a la difusió de la Navegació Tradicional i la recuperació del Patrimoni Marítim.

Recordeu que podeu consultar la nostra selecció completa de blogs a delicious.

Drassana 17

Drassana : revista del Museu Marítim
Drassana 17
Ja teniu disponible a internet el número 17 de la revista Drassana : revista del Museu Marítim, està allotjada al dipòsit digital RACO (Revistes Catalanes d'Accés Obert), on les editorials i les institucions que editem revistes científiques i culturals catalanes posem els articles dels números acabats de publicar a l'abast de tothom.

La Drassana dedica el dossier d'aquest número a la cartografia marítima. Cal tenir en compte que, com diu la nostra companya Olga López en un dels articles del Dossier, "les col·leccions de cartografia sempre han constituït un dels valors més apreciats al Museu Marítim de Barcelona, tant per la seva representativitat com pel valor instrínsec dels elements que les conformen."

Per altra banda l'Editorial es fa ressò dels objectius prioritaris que el MMB té en matèria de recerca i ens parla de la tasca de l'Observatori Permanent d'Història i Cultura Marítima de la Mediterrània.

Us convidem a donar un cop d'ull a la nova revista acabada de publicar.